Død – 73 år gammel
Jens-Peter Bonde har taget hele turen rundt om EU og var også 1970'erne landsformand for Radikal Ungdom
Tidligere europaparlamentariker for først Folkebevægelsen mod EU og siden Junibevægelsen Jens-Peter Bonde er død.
Han blev 73 år gammel, oplyser familien.
Jens-Peter Bonde har taget hele turen rundt om EU i sin livstid. I 1972 gik han imod EF i Folkebevægelsen mod EF – nu EU. Så kæmpede han 1979-2008 mod unionen i EU-Parlamentet først for Folkebevægelsen, så for Junibevægelsen.
Partipolitisk har Jens-Peter Bonde også taget en lang rejse. I 1966 var han folketingskandidat i Aarhus for De Radikale. Han trak sig som kandidat inden valget i september 1971 og kom ikke i Folketinget.
I 1971-72 var Jens-Peter Bonde landsformand for Radikal Ungdom. Da danskerne 2. oktober 1972 stemte ja til EF med næsten to af tre stemmer, var han med i Folkebevægelsen mod EF.
I 1975 meldte han sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Han sad i partiets ledelse, centralkomitéen, men blev aldrig opstillet som kommunistisk folketingskandidat.
Han kandiderede ved folketingsvalget i 1990 for Enhedslisten, som blandt andet blev stiftet af DKP og Venstresocialisterne.
Stiftede sit eget
Efter nej’et til Maastricht-traktaten i 1992 forlod Jens-Peter Bonde DKP og Folkebevægelsen mod EF. Han stiftede Junibevægelsen med Drude Dahlerup, Niels I. Meyer og andre.
I 1974 grundlagde han avisen Det Nye Notat om EU. I 1979 kom han i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF og repræsenterede fra 1992 Junibevægelsen.
I 2008 trak han sig fra EU-Parlamentet og overlod sit mandat til Hanne Dahl. Hun blev ikke genvalgt ved parlamentsvalget i 2009. Så blev Junibevægelsen opløst 5. september 2009.
En stor europæer
I 2018 udgav Bonde sammen med EU-tilhænger og professor emeritus i europæisk historie på CBS Uffe Østergaard bogen “Hvad nu EU?”.
Heri giver de 10 bud på, hvordan EU-samarbejdet kan reformeres.
Østergaard kalder i et mindeord Bonde for en stor europæer, som “kendte spillereglerne i Parlamentet bedre end nogen”.
– Bondes virke viser med eksemplarisk tydelighed, hvor stor indflydelse man kan få i EU som dansker, hvis man spiller sine kort rigtigt, arbejder hårdt, kan flere sprog og holder ord. Han var en god ven og bliver hårdt savnet, skriver Østergaard.
På Twitter kalder Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, Bonde for en “dygtig og saglig EU-kritiker”, som “løftede den danske EU-debat betydeligt”.
Jens-Peter Bonde har ikke blot skrevet flittigt som journalist i Notat. Han har udgivet godt 60 bøger om EU.