Det er Kinas skyld

Det er angiveligt pres fra Kina, der gør, at Barbados dropper dronning Elizabeth.

Udgivet Opdateret

Torsdag blev det officielt meldt ud, at Barbados ikke ønskede dronning Elizabeth som statsoverhoved.

Selv om det er en beslutning, som østatens egen regeringen står bag, svirrer rygterne om noget andet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Beslutningen skulle angiveligt være blevet påvirket af et pres fra Kina.

Det skriver Daily Mail.

Underlægger sig Kina

Ønsket fra Barbados om at blive en republik i 2021, er ifølge Tom Tugendhat, der er formand for den britiske komité for udenrigsanliggender, på grund af et pres fra Kina.

I 2019 blev Barbados en del af en aftale med Kina, der åbnede for muligheden for mere handel mellem de to lande.

Den kinesiske interesse for Barbados er blevet undersøgt nærmere af USA, der har fremlagt dets fund for Storbritannien.

Det har resulteret i, at Tom Tugendhat har kommenteret på sagen. Han peger på, at Kina er i gang med at benytte sig af et virkemiddel, de efterhånden er begyndt at bruge mere og mere.

Det er at investere i andre landes infrastruktur og gæld, for så at udnytte det til at få kontrol over landet.

– Britiske partnere har længe været udfordret fra rivaler, der forsøger at underminere vores alliance. I dag har vi set det i Caribien. Nogle øer er tæt på at skifte en symbolsk dronning i Windsor ud med en ægte og krævende kejser i Beijing, siger Tom Tugendhat om sagen.

Deres eget statsoverhoved

Barbados er en del af Commonwealth, hvilket består af 54 lande, der tidligere har været britisk territorium. Lande, som den britiske kongefamilie fortsat betragter, som værende en vigtig del af dets styre.

Men nu vil Barbados være mere fri af det britiske kongehus, derfor blev det annonceret af landets Governor-General Sandra Mason, som er en titel den øverste repræsentant i lande, der er en del af Commonwealth, besidder.

– Tiden er inde for os til at efterlade vores koloniale fortid bag os. Barbadiere vil have et barbadisk statsoverhoved. Det er den ultimative erklæring af tro på, hvem vi er, og hvad vi er egnet til at udrette, lød det fra Sandra Mason.

Hun kunne også fortælle, at Barbados ønsker at vinke farvel til dronning Elizabeth som statsoverhoved, når landet kan fejre 55 år med selvstændighed.

Det betyder, at hvis det går som landet planlægger, så vil den britiske dronning ikke være statsoverhoved fra november 2021.

Talen, som Sandra Mason holdt, var skrevet af Barbados’ premierminister Mia Mottley, som i samarbejde med regeringen skal tage beslutningen.

Dronningen kommenterer

Siden 1625 har Storbritannien haft en relation til Barbados.

Hoffet bag den britiske familie har da også allerede reageret på Barbados’ annoncering.

En talsmand fra Buckingham Palace har oplyst, at den britiske kongefamilie ikke har en kommentar til det, men at det er en beslutning som skal tages af landets regering og folk i samhørighed.

Siden hoffets udmelding har det politiske Storbritannien også kommenteret på Barbados’ ønske.

En talsmand fra Downing Street 10, hvor Storbritanniens premierminister holder til, bakker op om dronningens udtalelse.

De mener ligeledes, at det er en beslutning som Barbados og regeringen selv skal tage.

Dog understreges det, at den alliance og det samarbejde som landene har nydt godt af de sidste mange år, ikke er ødelagt af deres udmelding. Landet kan fortsat betragte Storbritannien som deres partner.

Powered by Labrador CMS