Det er første gang det sker

Katja Schumann modtager årets udgave af Den Danske Cirkuspris som den første kvindelige artist nogensinde

72-årige Katja Schumann, der har lavet cirkus hele sit liv, har modtaget årets udgave af Den Danske Cirkuspris. (Arkivfoto).
72-årige Katja Schumann, der har lavet cirkus hele sit liv, har modtaget årets udgave af Den Danske Cirkuspris. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Mandag er medlemmer af artist- og cirkusdanmark blevet hædret. Den Danske Cirkuspris, som i år blev uddelt af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), er for første gang gået til en kvindelig cirkusartist.

Nemlig Katja Schumann. Hun har haft mere end 60 års erfaring i branchen, siden hun som 10-årig fik debut i Cirkus Schumann, der i sin tid holdt til i Cirkusbygningen i København.

Dengang optrådte hun som ballerina på hest. Siden er det blevet til optrædener i cirkusser i hele verden.

Det er ikke den første pris, som 72-årige Katja Schumann modtager for sit arbejde. I 1974 blev hun den første modtager af La Dame du Cirque-prisen ved den første cirkusfestival i Monte Carlo.

Hun vandt også guld ved den første Circus World Championship i London i 1976.

Tre andre priser

Ud over hovedprisen er der mandag blevet uddelt tre andre priser. Årets talentpris er gået til den franske artist fra Cirkus Arli Francesco Fratellini.

Prisen for årets bedste nummer tilfaldt det cubanske makkerpar Leosvel og Diosmani, mens indsatsprisen blev uddelt fra én socialdemokrat til en anden.

Kollega fik pris

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen uddelte årets indsatspris til sin kollega Anders Kronborg. Prisen går til en offentlig person, som har gjort meget for cirkus i det forgangne år.

Kronborg er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Han har været med til at starte et børne- og ungdomscirkus i Esbjerg, og han har ifølge Den Danske Cirkuspris talt cirkussets sag i sit virke som politiker.

Særpris og legat

Derudover er der ved mandagens prisuddeling blevet uddelt en særpris og et legat.

Den Danske Cirkuspris blev stiftet i 1967, men blev ikke uddelt i alle årene mellem 1970 til 2015.

Prisen har til formål at sætte fokus på cirkus som en del af den danske kulturarv. Den er tidligere gået til navne som Eli Benneweis, Søren Østergaard, Benny Berdino og Martin Arli.

Powered by Labrador CMS