Det er dansk stjerne blevet bedre til

Han skriver pauser ind i sin kalender, når stressen kommer snigende

Udgivet Opdateret

Der kan være mange tilbud, når man som ung, spirende skuespiller medvirker i en international serie, og det er en kunst at vælge det fra, som ikke føles rigtigt.

Det har Alex Høgh Andersen mærket, siden han som 21-årig blev plukket til den internationale successerie "Vikings", der tog verden med storm.

Karrieren har siden buldret derudad.

- I 2022 rejste jeg for meget, arbejdede for meget og var for meget i udlandet. Men med alt, hvad der sker, hvem kan så sige, at de rejser verden rundt med deres arbejde?

- Jeg er jo sindssygt privilegeret, lyder det fra Alex Høgh Andersen.

Kæmper med grumme dæmoner

Han blev landskendt, da han medvirkede i TV 2-julekalenderen "Tvillingerne og julemanden" i 2013, og verdenskendt efter "Vikings".

Nu er han endnu engang tilbage på dansk grund og medvirker i tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket".

Han spiller Bjørn, som mistænkes for mordet på et midaldrende par. Man finder ud af, at han kæmper med grumme indre dæmoner som følge af noget, der skete i hans barndom.

-Skriger jo til himlen

Alex Høgh Andersen kan bedst lide tredimensionelle roller. Det er mere virkeligt, mener han.

Han har selv en naturlig interesse i mennesker og deres psykologi, og det bruger han i sit arbejde.

- Hvad er det for noget, og hvor kommer det fra? Det råber og skriger jo til himlen, at vi har at gøre med en lille dreng, der bare rigtig gerne vil ses og have noget kærlighed og tryghed, fortæller Alex Høgh Andersen.

Derfor sagde han ja

Selv om den 28-årige skuespillerstjerne allerede har mange roller på sit cv, er det første gang, han arbejder med denne type tematik.

- Det var dejligt forfriskende. Der er ikke noget mere spændende, end når man kan kaste sig selv ud i ting, man ikke ved en skid om. Ellers er det jo ikke sjovt, siger Alex Høgh Andersen og fortsætter:

- Det er skønt at få lov til at udvide sin horisont, og at man får lov til at arbejde med de ting, siger han.

Blandt andet derfor sagde han ja til rollen.

Sundt at sige nej

Men "Den som dræber"-stjernen har med tiden lært, at når man siger ja til noget, er det også sundt at sige nej indimellem.

- Dér er det vigtigt lige at mærke efter. Det gør jeg rigtig meget, og jeg synes også selv, at jeg blevet bedre til det, siger han.

Det gælder også i privatlivet. Når man har meget travlt i perioder, er man nødt til at huske at prioritere tid til afslapning.

- Dér er det noget med at finde ud af: Behøver jeg virkelig tage til det?, siger Alex Høgh Andersen og fortsætter:

- Så er det måske lidt sundere lige at komme ud at gå en tur, komme ned at få trænet eller få snakket med en ven, man ikke har snakket med i tusind år, fortæller han.

-Ellers bliver jeg skør oven i hovedet

Men skuespilleren kan også godt lide at være i gang.

- Jeg skal helst stimuleres - ellers bliver jeg skør oven i hovedet, siger han og griner.

- Men jeg er blevet bedre til at lave ingenting. Det er kommet, i forlængelse af at jeg er blevet voksen, funderer han.

I praksis sætter Alex Høgh Andersen tempoet ned ved at sætte deciderede pauser ind i sin kalender - for ellers får han det ikke gjort.

- Det gør jeg, når jeg kan mærke på krop og sjæl, at stressen kommer snigende, og helbredet begynder at vakle en lille smule, siger Alex Høgh Andersen.

- Så kan det være, at jeg lige tager et par timer, hvor jeg laver ingenting, slapper af og hygger lidt rundt derhjemme, fortæller han.

Rakker ikke ned på sig selv

Selv om der er fart på, forsøger skuespilleren at tage tingene én dag ad gangen.

- Jeg sætter mig nogle mål, men jeg er ikke typen, der rakker ned på mig selv, hvis det ikke går. For der kan ske alt muligt. Lige nu nyder jeg bare, at tingene går godt, siger Alex Høgh Andersen.

Tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket" kan streames på Viaplay lige nu.

Skuespilleren Alex Høgh Andersen er blevet bedre til at sige nej - og til at lave ingenting.
Skuespilleren Alex Høgh Andersen er blevet bedre til at sige nej - og til at lave ingenting.
Powered by Labrador CMS