Dansk kunstner udsat for tyveri: Syv år senere skete noget

For syv år siden forsvandt en række af kunstneren Jens Galschiøts malerier under transport.

Kunstneren Jens Galschiøt er ifølge Fyns Politi meget glad for det imponerende arbejde, som anklagere og politifolk i Danmark og USA har udvist i forsøget på at få fat i otte stjålne malerier. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

I Odense går Jens Galschiøt, maler og billedhugger, rundt over er på en måde overrasket, men også vældig glad. Efter syv lange år er kunstneren nemlig blevet genforenet med otte af i alt 16 malerier tilbage. De blev stjålet i sommeren 2011, men i april skete der noget, skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Maleren sendte de 16 malerier til Mexico, men undervejs blev de alle stjålet af gerningsmænd, der overhovedet ikke efterlod et spor at gå efter. Derfor var humøret lavt, for det var stort set umuligt, at de nogensinde skulle dukke op igen.

Pludselig opdagede den spanske kunstner selv et af malerierne på en amerikansk netauktion. Det var til salg, og det fik gang i den store mølle. Jens Galschiøt kontaktede derfor straks Fyns Politi, der indledte en efterforskning. Den viste, at malerierne var sat til salg i Salt Lake City i Utah i USA, skriver politiet.

FBI rykkede ind

Med en ransagningskendelse lykkedes det faktisk at få beslaglagt det pågældende maleri. Retten i Odense tog en lynbeslutning og udstedte en ransagningskendelse, hvor efter den lokale anklagemyndighed i USA hurtigt fik det føderale politi FBI på sagen.

På baggrund af et godt og tæt samarbejde imellem politiet, anklagemyndigheden samt Rigsadvokaten i Danmark og FBI samt det amerikanske justitsministerium i USA, lykkedes det ifølge Fyns Politi at få gennemført en ransagning på auktionshusets adresse kort efter auktionens udløb.

Her fandt og beslaglagde FBI maleriet med henblik på at udleve det til den rette ejer, Jens Galschiøt. I samme ombæring blev de øvrige stjålne malerier, der alle er malet af Alberto Aragon Reyes, blev efterlyst i guds eget land.

“Efter måneders efterforskning og en løbende dialog mellem de danske og amerikanske myndigheder, er det lykkedes for de amerikanske myndigheder at finde og beslaglægge yderligere syv af de stjålne malerier”, skriver politiet.

Imponerende stykke arbejde

Jens Galschiøt fik fredag beskeden om, at otte af hans stjålne malerier nu er klar til afhentning i USA. Beskeden vakte meget stor glæde hos den fynske kunstner – og det smittede af på anklager Stephanie Reby.

– Det er jo en vigtig del af det, vores arbejde handler om – at få lov at opleve glæden hos den, der får sine ejendele tilbage. Så jo, det varmer i et anklagerhjerte. Sådan en succeshistorie er god at huske tilbage på, når vi kæmper med komplicerede internationale sager. Det er ikke alt, der kan lade sig gøre, men vi gør altid, hvad vi kan – og som man kan se i denne sag, så kan det faktisk lade sig gøre – også selvom det udspiller sig på den anden side af jorden, siger Stephanie Reby i pressemeddelelsen.

Ejeren synes også selv, det er ret fantastisk.

– Det er bare så fantastisk, at jeg nu får en del af mine malerier tilbage. Både i Danmark og i USA har politi og anklagemyndig virkelig gjort et imponerende stykke arbejde. De er bare blevet ved og ved, selv om det virkelig er svært at få fat i kunst tilbage til den rette ejer, når den først er forsvundet. Jeg havde faktisk aldrig regnet med at få mine malerier tilbage. Så det her er da bare helt fantastisk, og jeg glæder mig rigtig meget til at mine billeder er hjemme Odense igen, siger Jens Galschiøt.

Powered by Labrador CMS