Dansk film høster nomineringer til europæisk Oscar

Thomas Vinterbergs anmelderroste komediedrama kan vinde European Film Awards i fire af de tunge kategorier.

Udgivet Opdateret

Holdet bag Thomas Vinterberg-filmen “Druk” har god grund til at poppe champagne.

Filmen er nemlig nomineret til fire European Film Awards-priser – det europæiske svar på Oscar-statuetten – ved den virtuelle prisuddeling, som finder sted fra European Film Academys hovedsæde i Berlin fra den 9. til 12. december.

“Druk” er nomineret i de tungeste kategorier og kan blandt andet løbe med statuetten for Bedste Europæiske Film.

Artiklen fortsætter under videoen

Mads Mikkelsen kan vinde i kategorien Bedste Europæiske Skuespiller for sin præstation som gymnasielæreren Martin, der sammen med tre kolleger afprøver den norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt – den halve promille, der afholder en fra at give sig 100 procent.

Thomas Vinterberg kan bryste sig af to nomineringer.

Han kan vinde prisen for både Bedste Europæiske Instruktør og – sammen med Tobias Lindholm – for Bedste Europæiske Manuskript.

Bedste Manuskript vandt duoen tilbage i 2012 for “Jagten”.

Med de fire nomineringer fortsætter “Druk” sin internationale sejrsgang.

FAKTA: Berusende hæder til dansk film

Thomas Vinterbergs anmelderroste komediedrama “Druk” har udmærket sig internationalt, og det er langtfra den første danske film, som har gjort det.

* European Film Awards er en årlig pris, som uddeles af European Film Academy, der er en sammenslutning af europæiske filmskabere og filmprofessionelle. Priserne gives for særlige udmærkelser for europæisk film.

* I år afholdes den 33. udgave af European Film Award. Grundet coronapandemien afholdes uddelingen i år virtuelt fra European Film Academys hovedsæde i Berlin fra den 9. til den 12. december.

* Film med dansk islæt har vundet i hovedkategorien “Bedste Europæiske Film” flere gange. Blandt andet “Melancholia”, “The Square”, “Dancer in the Dark” og “Breaking the Waves”.

* Claes Bang vandt en European Film Award i 2017 i kategorien “Bedste Europæiske Skuespiller” for sin rolle i “The Square”.

* Trine Dyrholm har to gange i karrieren været nomineret til prisen “Bedste Europæiske Skuespillerinde”. Sidste år for May el-Toukhys “Dronningen” og tre år forinden for Thomas Vinterberg-dramaet “Kollektivet”.

* Jakob Cedergren kan også bryste sig af to nomineringer. Tilbage i 2010 var han nomineret i kategorien “Bedste Europæiske Skuespiller” for sin præstation i “Submarino” og otte år efter for sin rolle i “Den skyldige”.

Kilder: IMDB, EFA.

null

Filmens fire hovedrolleindehavere, Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang, fik fælles prisen for Bedste Mandlige Skuespiller på San Sebastián International Filmfestival i september.

Måneden efter vandt filmen hovedprisen på London Film Festival.

Den har ligeledes været udtaget til det officielle program til filmfestivalerne i både Cannes og Toronto.

Powered by Labrador CMS