Bodil Jørgensen efter traktor-ulykke: -Vi skal lære at tale om døden

Bodil Jørgensen har fået en dyrebar påmindelse om livets skrøbelighed og vil have flere til at tale om døden.

Bodil Jørgensen er netop nu aktuel i Erik Clausens nye film. Foto: Claus Bech/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Ubehaget sniger sig langsomt ind i samtalen, når emnet falder på døden. Det mener skuespillerinde Bodil Jørgensen, der selv har haft døden bankende på sin dør.

I den nyeste Erik Clausen-film, spiller hun en engel, som konfronterer en nyligt afdød med hans liv og manglende vilje til at velkomme døden.

Livets største mysterium

Rollen sagde hun ja til, netop fordi hun gerne vil have, at vi bliver bedre til at tale om livets største mysterium.

– Vi skal alle sammen dø, selv Donald Trump skal dø. Det er næsten mere sikkert, end at vi er på lokum hver dag. Det er bare mærkeligt, at vi ikke tør tale om det, siger Bodil Jørgensen.

Traktor-ulykke under filmoptagelse

For tre år siden blev hun under optagelserne til filmen “Far til fires vilde ferie” voldsomt kvæstet, da hun blev ramt af en løbsk traktor.

I en overgang var hun i livsfare, så Bodil Jørgensen har om nogen haft døden tæt inde på livet, og det har sat tanker i gang.

– Nu har jeg prøvet lidt af hvert med mine vilde ulykker, og da jeg sidst skulle komme til hægterne, tænkte jeg meget over, at man kan falde af livets hjul. Jeg var heldig at blive en del af livet igen, men verden går jo videre uanset hvad, og det fandt jeg en stor trøst i, forklarer 56-årige Bodil Jørgensen.

Kæmpede sig tilbage

Hun kæmpede sig tilbage på begge ben, og selv om hendes krop stadig er mærket af den voldsomme ulykke, så har Bodil Jørgensen bestemt, at den ikke må få mere magt over hende.

– Jeg kunne godt have sat mig selv over i et hjørne og aldrig nydt livet igen og være blevet bange og angst. Men den ulykke krævede rigeligt. Hvis den tog hele mig, ville det være ærgerligt. Så den får en anden betydning – den minder mig om meningen med det hele, siger Bodil Jørgensen.

I takt med at tiden går, glider meningen med det hele dog også nogle gange i ét med hverdagens pligter, fortæller skuespillerinden.

– Denne sommer er det tre år siden ulykken, og nu er jeg kommet så meget videre, at jeg nogle gange faktisk skal huske mig selv på at nyde livet.

– Lige efter ulykken var jeg meget til stede i verden og i mine følelser. Jeg var fuldstændig i live. Men hverdagen gnaver sig ind på én, og den er altædende. Så jeg skal huske på, at det er latterligt at have travlt, siger Bodil Jørgensen.

Gør sig umage med livet

Derfor forsøger hun at gøre sig umage med livet. For hende betyder det, at hun giver sig tid til at tale med folk, hun møder på gaden – også selv om det betyder, at hun engang imellem så kommer lidt for sent.

Og så prøver hun at være noget for andre. Derfor er hun også blevet værge for en 16-årig uledsaget syrisk flygtning.

Hun har været heldig, understreger hun. Og der går stadig ikke en dag, hvor Bodil Jørgensen ikke tænker på, hvornår hun mon selv skal herfra.

– Jeg tænker over min egen død, hver morgen når jeg slår øjnene op. Så tænker jeg, at det bliver en fin dag. Jeg tænker også “bare jeg ikke skal dø i morgen, for der skal Rigmor (Bodil Jørgensens datter, red.) til dans, og det vil jeg gerne med til.”

– Men vi kan jo aldrig vide, hvornår det bliver.

“Aldrig mere i morgen” har premiere 31. august. På rollelisten er også Nicolas Bro og Marijana Jankovic.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS