80 år i dag

Ben Kingsley, der 31. december fylder 80, er en af den type skuespillere, som man altid lægger mærke til, også når han ikke selv spiller hovedrollen

Udgivet

KORT RESUME AF DENNE ARTIKEL

Ben Kingsley, en engelsk stjerneskuespiller, fylder 80 år den 31. december. Han har haft en lang karriere med roller i både teaterstykker og film siden 1980'erne.

Hans store gennembrud kom med rollen som Mahatma Gandhi i filmen 'Gandhi' fra 1982. Denne rolle sikrede ham en Oscar for bedste mandlige hovedrolle og en Golden Globe.

Kingsley blev slået til ridder af den britiske dronning i 2002, en ære han følte overgik hans Oscar. Han har også haft succesroller i film som 'Schindlers liste' og 'Hugo'.

Udover hans skuespilkarriere har Kingsley også arbejdet som fortæller i flere produktioner. Han har været gift fire gange og er far til fire børn. Hans nuværende ægtefælle er den brasilianske skuespiller Daniela Lavender.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Den engelsk stjerneskuespiller Ben Kingsley, som 31. december fylder 80 år, har i en lang karriere spillet med i både bunker af klassiske teaterstykker og siden 1980'erne især film på en bred palet.

Manden med det intense blik har overbevisende gjort sig i både hoved- og biroller som skurk, psykopat, krigsforbryder og torturbøddel - ofte typer med en rolig overflade og den farlige understrøm.

Men det helt store gennembrud fik han i den ultimative helterolle som pacifisten og Indiens politiske og åndelige leder Mahatma Gandhi i filmen "Gandhi" fra 1982.

Selv har han også indisk baggrund under fødenavnet Krishna Pandit Bhanji.

Opvokset i England

Han blev født og er opvokset i England.

Men da han begyndte at få succes som skuespiller, rådede faren ham til at skifte navn, hvis han ville slå rigtigt igennem.

Deraf opstod det britisk klingende Ben Kingsley.

Hans fysisk vellignende hovedrolle i "Gandhi" sikrede ham med et slag verdensberømmelse og en Oscar for bedste mandlige hovedrolle samt en Golden Globe.

Siden er det også blevet til flere andre priser og nomineringer.

I en lang teater- og filmkarriere har den engelske skuespiller Ben Kingsley vist sine alsidige evner til at spille både helt og slemme skurke. Her er han fotograferet i 2018 i forbindelse med en filmfestival.

Slået til ridder

I 2002 blev han til egen begejstring slået til ridder af den britiske dronning.

En ære, som han fandt, overgik hans Oscar mange gange.

Han har haft mange andre succesroller i blandt andre "Schindlers liste" (1993) og "Hugo" (2011). Ligesom han har optrådt i amerikanske underholdningsfilm som "Sneakers", sci-fi-filmen "Species" og som superskurk i "Iron Man 3" samt voldelig sociopat i "Sexy Beast" i 2001.

Kingsley har endda spillet med i den danske film "Dobbeltspil" af instruktør Per Fly om det korruptionsramte humanitære FN-program "Olie for Mad", der skulle hjælpe Iraks nødlidende befolkning.

I en rolle, hvor den improvisationselskende danske instruktør fik utvetydig besked fra oscar-vinder Kingsley om, at sådan arbejder han ikke.

Fortælleren

Ben Kingsleys flotte og velmodulerede stemme har også skabt muligheder som fortæller i flere produktioner.

Faktisk i en så overbevisende stil, at han som ung blev spottet af den succesrige producer Dick James, der ville gøre ham til popstjerne.

Dick James var manden, som spillede en vigtig rolle i både Beatles' og Elton Johns karrierer.

Alligevel undslog Kingsley sig og forfulgte i stedet i en årrække en karriere i det klassiske teater som medlem af det berømte The Royal Shakespeare Company.

Far til fire

Han har været gift fire gange og er far til fire børn.

Hans nuværende ægtefælle er den 50-årige brasilianske skuespiller Daniela Lavender, som han blev gift med i 2007.

Powered by Labrador CMS