75 år i dag

Torben Winther overtog herrelandsholdet i håndbold på et lavpunkt og førte det tilbage i verdenseliten, hvor det har befundet sig lige siden

Udgivet Opdateret

Kort resume af artiklen

Torben Winther overtog ansvaret for det danske herrelandshold i håndbold efter årtusindskiftet, i en periode præget af skuffelser og interne problemer.

Som ungdomslandstræner havde Winther haft succes og var en nøglefigur i genrejsningen af landsholdet med en talentfuld generation af spillere.

Under Winther opnåede herrelandsholdet en tredjeplads ved EM i 2002, hvilket var Danmarks første håndboldmedaljer hos herrerne i 35 år.

Efter en skuffende 13.-plads ved VM i 2005 blev Winther fyret, men han havde allerede cementeret sin plads i dansk håndboldhistorie.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det var ingen let opgave, Torben Winther påtog sig, da han lige efter årtusindskiftet sagde ja til at overtage ansvaret for herrelandsholdet i håndbold.

Ikke nok med at holdet gennem halvandet årti under forskellige landstrænere var gået fra skuffelse til skuffelse.

De dårlige resultater havde også medført så store interne problemer i spillertruppen, at Dansk Håndbold Forbund til sidst måtte hente tidligere landstræner Leif Mikkelsen ind som en overgangsfigur, der skulle rense ud og skabe et klima, der var til at holde ud at være i.

Det var det fallitbo, den læreruddannede Winther, som 16. januar fylder 75 år, fik til opgave at forme til et slagkraftigt kollektiv på banen.

Var oplagt

Valget af Winther var oplagt.

Han havde haft succes som ungdomslandstræner for en talentfuld generation af spillere. Og en række af de største profiler blev bærende kræfter i genrejsningen af det skrantende landshold.

Winther formåede at svejse de fremstormende talenter Joachim Boldsen, Lars Jørgensen, Lars Krogh Jeppesen, Bo Spellerberg, Lasse Boesen og Michael Knudsen sammen med rutinerede topnavne som Lars Christiansen og Søren Stryger.

Og allerede i den nye landstræners første slutrunde i 2002 høstede man den første frugt. Tredjepladsen ved EM i Sverige var herrelandsholdets første medaljer i 35 år.

Holdet var omsider på vej ud det succesfulde kvindelandsholds skygge.

Gentog succesen

Winther gentog EM-succesen med nye bronzemedaljer to år senere.

Til gengæld gik det mindre godt i VM-sammenhæng.

En niendeplads i 2003 var en skuffelse. En 13.-plads to år senere blev anset som en fiasko, og så blev Winther fyret og afløst af Ulrik Wilbek.

Har sikret sig tung plads

Trods den skuffende afslutning har Torben Winther sikret sig en tung plads i dansk håndboldhistorie.

Det var ham, der førte herrelandsholdet tilbage i verdenstoppen, hvor det har befundet sig siden. Og det var mange af "hans spillere", som efterfølgende fik endnu større succes under hans afløser.

Landstrænertiden var toppen af en lang trænerkarriere, der bragte ham omkring adskillige sjællandske klubber med afstikkere til Sverige og Schweiz.

Siden var han daglig leder for Idræts- og Kultur Akademi (IKA) i Ringsted, indtil han i 2019 gik på pension og flyttede til Helsingør.

- Jeg har lovet mig selv at stoppe, inden de unge synes, jeg er en gammel tosse, sagde han ved den lejlighed til Dagbladet Ringsted.

Powered by Labrador CMS