60 i dag: Benhård slider 

Lars Løkke Rasmussen har overlevet møgsager, forårsaget parti-kriser og været politisk dødsdømt, men er hver gang vendt tilbage

Udgivet

Det tog Lars Løkke Rasmussen fire forsøg at komme i Folketinget, hvilket kan virke pudsigt, når man tænker på hans betydning for politik.

I dag er en af de mest betydningsfulde politikere i nyere tid fyldt 60 år.

Han var lige ved at give op, men som så mange gange tidligere rejste han sig, og tog kampen op.

Løkke har haft god brug for evnen til at holde ud, til aldrig at give op, hvilket kritikere vil kalde en evne til at æde det ene nederlag efter det andet.

Møgsager har ofte overskygget det politiske, men hans evne til at se, hvor politik og samfund bevæger sig hen, er unik.

Nedefra og op

Som få andre kender han det politiske system nedefra og op, da han har været både amtsborgmester, indenrigs-, sundheds-, finans- og statsminister.

Trods et hårdt liv i politik fortæller Lars Løkke Rasmussen i en ny lydbog, "Befrielsens pris", at glæderne har oversteget sorgerne.

Første gang han blev statsminister var på et afbud, da Anders Fogh Rasmussen i 2009 overlod ham Venstre, da Nato skulle have ny generalsekretær.

Løkke er kendt som en slider, der ikke sparer sig selv, når han sidder i regering, mens han beskyldes for at "ligge i hængekøjen", når han ikke er ved magten.

Under tiden i opposition opstod sagen om partibetalte underbukser og GGGI-sagen, hvor han som formand for klimaorganisationen delvist finansieret af danske bistandsmidler rejste på 1. klasse.

Trak sig sejrrigt ud

Men han er kamplysten og overlevede et krisemøde, da han i en kælder under Odense Kongrescenter trak sig sejrrigt ud af et opgør med daværende næstformand Kristian Jensen.

Anden gang han blev statsminister, gik Venstre kraftigt tilbage. Løkke fik fire lange år med forsøg på at holde sammen på blå blok, selv om han bedyrede, at han ikke ville være statsminister "for enhver pris".

Sætningen hjemsøgte ham.

Da han midt i valgkampen i 2019 udgav bogen "Befrielsens Øjeblik" uden at varsle partiet, lancerede han tanker om at gå i regering med Socialdemokratiet, som stod til at vinde.

Efter fire år på andres præmisser ville han "stå i egen ret".

Forlod Venstre

Siden fulgte en formandsstorm mod Løkke, som endte med at trække sig i august 2019 ved at bruge bagdøren under et opgør på et hotel i Brejning nær Vejle.

To år efter forlod han Venstre efter 40 år, og stiftede siden Moderaterne, som han nu er formand for.

Spillets regler er blevet ændret undervejs, og han har trodset mange spådomme. Som få andre har han justeret sit politiske ståsted og er sluppet afsted med det.

Modsat visse andre politikere er han ikke så poleret, men har en fejlbarlig og menneskelig tilgang, og han får energi og idéer af at mødes med folk uden for politik.

Det politiske mødested

Derfor bygger Moderaterne på input fra folk, som han har talt med om det, der startede som "Det politiske mødested."

Det politiske glansnummer blev fuldendt, da han blev udenrigsminister i SVM-regeringen i 2022, selv om mange forlængst havde afskrevet ham.

Trods et hårdt liv i politik fortæller han i en ny lydbog, "Befrielsens pris", at "glæderne har oversteget sorgerne".

Han huskes blandt andet for den historiske kommunalreform, rygeloven, frit valg og at gøre kræftpakker til en akut sygdom - som er det, han er mest stolt af.

Lars Løkke Rasmussen er gift med Sólrun og far til tre børn.

Powered by Labrador CMS