60 år på scenen: Ghita Nørby hyldes af dronningen

Hun er en af de sidste store skuespillerinder, vi har i Danmark, lyder det fra Ghita Nørbys kendte fans.

Udgivet Opdateret

Ghita Nørby hyldes af dronning Margrethe den 23. april.

Hun har spillet alt fra pigen Jo i Shelagh Delaneys “En duft af honning” på Allé-scenen til fru Alving i Henrik Ibsens “Gengangere” på Det Kongelige Teater. Hun kender teatrenes små gange som sin egen bukselomme og færdes hjemmevant på scenerne.

Da Ghita Nørby tirsdag aften gik på scenen ved premieren på “Sarah” på Folketeatret, kunne hun markere, at det i år er 60 år siden, hun første gang stod på scenen.

Hyldes af dronning Margrethe

Selvom skuespillerindens officielle fejring af jubilæumsåret først er sat til den 23. april, hvor blandt andet dronning Margrethe har meldt sin ankomst, mødte flere kolleger op for at hylde den garvede skuespillerinde ved hendes premiereforestilling.

– Hun er en fantastisk skuespillerinde, så vi glæder os til at nyde aftenen, sagde James Price, der havde taget sin hustru under armen ved den store begivenhed.

Også skuespillerinden Maria Lucia glædede sig til forestillingen og til at se kollegaen på scenen.

– Jeg synes, hun er unik. Jeg kan jo huske hende fra min pure ungdom, hvor jeg har set hende i “Charles Tante” og alle de gamle folkekomedier. Hun er virkelig smuk og ægte og ærlig, synes jeg, fortalte Maria Lucia.

Ghita i en særlig liga

Søren Hedegaard, der er gift med Preben Kristensen, der spiller sammen med Ghita Nørby i “Sarah”, mener, at den populære skuespillerinde er i en helt særlig liga.

– Hun er et ikon. Der er kun hende. Ingen kommer op på siden af hende. Den tid, tror jeg, er forbi med så store skuespillerinder. Vi dyrker dem ikke på samme måde, som da jeg var teenager og ung, sagde han og blev bakket op af sangerinden Daimi:

– Det er helt vildt, at hun kan fejre 60 års jubilæum. Jeg bøjer mig i støvet, sagde hun.

Også dansk filmmusiks grand old man, Bent Fabricius Bjerre, havde rosende ord om jubilaren.

– Hun er en diva. Hun er bare dygtig, og så er hun omhyggelig og kan altid sine ting, sagde han før forestillingen.

“Sarah” spiller til og med søndag den 21.maj.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS