50 år siden: McCartney gav verden et chok

Fredag er det 50 år siden, at The Beatles gik i opløsning. Men gruppens sange er fortsat populære.

Efter bruddet med The Beatles skabte Paul McCartney sig en ny karriere, og den britiske musiker er stadig aktiv. (Arkivfoto). Foto: Diego Vara/Reuters
Udgivet Opdateret

På denne fredag for 50 år siden chokerede Paul McCartney musikverdenen, da han meddelte, at han ville forlade The Beatles.

Musikgruppen fra Liverpool bestående af McCartney, John Lennon, Ringo Starr og George Harrison havde i løbet af cirka ti år og 13 albums ændret populærmusikken for evigt, men nu var det slut.

Artiklen fortsætter under videoen

Dagen efter var nyheden på forsiden af de britiske aviser, og dermed måtte gruppens millioner af fans verden over se i øjnene, at det, som nogle har kaldt musikhistoriens mest berømte opløsning af et band, var en realitet.

Musikeren Paul Weller, som på det tidspunkt var 11 år, fortæller til The Guardian, at han erindrer at have set en overskrift om McCartneys farvel.

– Jeg kunne ikke få det til at give mening. Jeg var knust. The Beatles var hele mit univers, siger han.

Stadig i live

John Lennon, som sammen med McCartney havde skrevet hovedparten af gruppens mange hits, reagerede ifølge avisen The Independent mere afmålt med en udtalelse om, at “det var rart at se, at han stadig er i live”.

Ifølge det amerikanske musikmagasin Rolling Stone fik Yoko Ono, den store kærlighed i John Lennons liv, vidt og bredt skylden for bruddet.

The Independent skriver, at Ono på tidspunktet for bruddet “var begyndt at svare på vegne af John Lennon” på gruppens møder.

– The Beatles var blevet et virvar af egoer, usikkerhed, frustration, hårdt narkomisbrug, åndelig forvirring, fejlkommunikation og slet skjulte fjendtligheder, skriver avisen som en af årsagerne til, at McCartney havde fået nok.

En fænomenal bedrift

På det tidspunkt var det svært at forestille sig, at gruppens musik 50 år efter stadig ville være populær.

– Ingen kunne dengang have forudset, at en sådan allerede fænomenal bedrift ville blive forlænget ind til det næste århundrede, siger Mark Lewisohn, der er i færd med at skrive en trilogi om The Beatles, til nyhedsbureauet AFP.

– 50 år efter bruddet, er The Beatles fortsat det kunstnerisk ultimative, tilføjer han.

The Beatles færdiggjorde i september 1969 albummet “Abbey Road”, som blev gruppens sidste. Og meget passende hed det sidste nummer på pladen “The End”.

Husker du numrene på legendariske “Sgt. Pepper”?

For mere end 50 år siden skrev The Beatles musikhistorie med albummet “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. På i alt 13 numre eksperimenterede bandet med måde at skabe lyde på og at blande genrer.

Her er sangene:

* Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
* With A Little Help From My Friends.
* Lucy In The Sky With Diamonds.
* Getting Better.
* Fixing A Hole.
* She’s Leaving Home.
* Being for the Benefit of Mr. Kite!.
* Within You Without You.
* When I’m Sixty Four.
* Lovely Rita.
* Good Morning Good Morning.
* Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise).
* A Day In The Life.

Powered by Labrador CMS