Kom på kant med Ricardo

Det er 26 år siden, Michael Laudrup sidst berigede dansk fodbold med sit enestående talent. Når han 15. juni runder 60 år, er han stadig det største sportsnavn

Udgivet

Michael Laudrups karrierehøjdepunkter

Michael Laudrup vandt nationale mesterskaber med topklubber som Juventus, Barcelona, Real Madrid og Ajax, og blev en af verdens bedste spillere i sin tid.

Han debuterede på det danske landshold på sin 18-års fødselsdag i 1982 og spillede 104 landskampe, men var ikke en del af EM-triumfen i 1992.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Michael Laudrup er i årtier blevet nævnt som Danmarks måske største sportsnavn gennem tiden. I 2021, da Danmarks Idrætsforbund (DIF) fejrede 125-års jubilæum, blev det bekræftet.

Af en DIF-jury og seere blev han kåret som "Den største af de største sportsstjerner" i Danmark nogensinde. Lørdag den 15. juni runder fodboldunikummet 60 år.

- På den ene side er jeg fantastisk stolt over at have fået prisen, og at folk har stemt på mig, sagde Laudrup fra scenen efter kåringen og fortsatte i vanlig ydmyg stil:

- På den anden side synes jeg ikke, at man kan lave det her til en konkurrence.

Fodboldekspert

Men det gjorde DIF, og Laudrup vandt. Som han ofte gjorde i fodboldkarrieren.

Danske fans kan stadig følge ham på tv fra tid til anden, når han optræder som fodboldekspert hos Viaplay. Men derudover er han mindre i rampelyset end tidligere.

I konkurrence med folk som Povl Elvstrøm, Ragnhild Hveger, Caroline Wozniacki og Peter Schmeichel blev Michael Laudrup i 2021 kåret som Danmarks største sportsstjerne nogensinde.

Det skyldes blandt andet, at hans seneste trænerjob sluttede tilbage i 2018.

Alle voksne danskere kender historien om boldbegavelsen Finn Laudrups ældste søn, der kom til at spille i nogle af verdens største klubber, og som var med til at løfte det danske landshold op i den europæiske top.

Masserr af mesterskaber

Han vandt nationale mesterskaber med Juventus, Barcelona, Real Madrid og Ajax. Og han blev i sine år i spansk fodbold (1989-96) en af verdens bedste spillere.

Han landsholdsdebuterede på sin 18-års fødselsdag i 1982, var med i hele opturen i 1980'erne under Sepp Piontek og takkede af 16 år og 104 landskampe senere med VM-kvartfinalen mod Brasilien.

Det er et af sportens store paradokser, at Danmarks største fodboldbedrift - EM-triumfen i 1992 - blev lavet uden hans medvirken.

Droppede landsholdet

Laudrup, der dengang var på toppen af sin karriere, havde svært ved at finde sig til rette i daværende landstræner Richard Møller Nielsens lidt rigide system og droppede landsholdet i en periode.

At Laudrup ikke er med på jubelbillederne fra Københavns Rådhus, hvor EM-pokalen blev luftet, forhindrede ham dog ikke i at blive kåret som Danmarks bedste spiller nogensinde.

Ved den lejlighed - i 2006 - troppede danskerens gamle holdkammerat fra Juventus, daværende Uefa-præsident Michel Platini, op for at hylde ham. Mindre kunne ikke gøre det.

Vanskeligt valg

Det lå i kortene, at Laudrup en dag skulle være dansk landstræner. Men da chancen opstod i 2015, lod han den fare.

- Jeg vil gerne indrømme, at det var et meget vanskeligt valg. Men i sidste ende valgte jeg altså at takke pænt nej, fortalte Michael Laudrup til Ekstra Bladet.

I en lang periode kunne hverken Real Madrid eller Barcelona skifte træner, uden at Laudrups navn blev bragt i spil. Igen uden at det nogensinde skete.

Generelt nåede trænerkarrieren aldrig de højder, som spillerkarrieren gjorde.

Op- og nedture

Der var op- og nedture, og trænergerningen var især kendetegnet ved, at han - ud over Brøndby - ikke har været i de enkelte klubber særlig længe.

Der var kortvarige succesoplevelser i udlandet hos Getafe, Mallorca og Swansea, inden han sluttede med to lukrative trænerjob i Qatar efter Swansea.

Den danske fodboldgentleman og -ambassadør gør sig nu i fodboldmæssige sammenhænge kun som ekspert, ligesom hans to sønner, Mads og Andreas, også er skiftet til roller på tv.

Michael Laudrup og hans kone, Siw, har det seneste årti kunnet byde velkommen til fem børnebørn. Datteren Rebecca fik i sidste måned sit andet barn, mens Andreas Laudrup er far til tre.

Powered by Labrador CMS