Han beder om ballade

Rogers Waters, der fylder 80 år, er en legende for tiden som kraftcenter i Pink Floyd. Men hans politiske insisteren har givet ham mange sten i skoen

Udgivet Opdateret

Nogle mennesker bliver mildere med årene. Men ikke Pink Floyd-legenden Roger Waters, som på det seneste er blevet endnu mere obsternasig end før.

Den 6. september fylder han 80 år som stadig særdeles aktiv.

Men under sin igangværende turné, der har bragt ham til blandt andet Europa og Danmark, er han løbet ind i hård kritik og sågar aflyste koncerter nogle steder.

Kontroversiel

Det skyldes blandt andet udtalelser om, at Ukraine selv har været med til at fremprovokere den russiske invasion.

I Tyskland var der også ballade på grund af påstået antisemitisme fra Waters, der i årevis har været en skarp kritiker af Israels politik over for den palæstinensiske befolkning.

Mediebålet fik endnu mere benzin med et flammende tweet fra hustruen til hans gamle bandkollega David Gilmour, hvilket definitivt slog bunden ud af alle fanfantasier om en fremtidig Pink Floyd-reunion.

Den 6. september fylder Roger Waters 80 år. (Arkivfoto).

Kaldt antisemit

Her kaldte hun Waters for antisemit, Putin-forsvarer, skattesnyder og misundelsessyg megaloman.

Men ingen kommer uden om Waters og bandet Pink Floyds monumentale betydning i musikhistorien.

Forfatteren til klassikere som "Wish You Were Here", "Another Brick in The Wall, part 2" og "Comfortably Numb" står for evigt strunk i rockgalleriet.

Men den vrede Roger Waters har også haft sit at slås med.

Fars død satte noget i gang

Under Anden Verdenskrig døde hans far. Sorgen og det politiske engagement, som faderens død satte i gang, prægede ham som musiker i de år, hvor Pink Floyd under hans lederskab blev et af de mest toneangivende i musikhistorien.

I 1973 fik Pink Floyd et megahit med albummet "Dark Side of the Moon". Det blev i 1979 efterfulgt af det monstrøst succesrige dobbeltalbum "The Wall", som siden også blev til en koncert og en film.

Her satte Waters ord på sine egne dæmoner med alter egoet Pink uden far, men en dominerende mor, kvaler med kvinder og modviljen mod at være rockstjerne som en mur mellem ham og verden.

Kreativ drivkraft

Så tykt smurt på, at nogle siden har kaldt bandet "Pink Freud".

Men med Waters som den kreative drivkraft, tekstmager og indpisker udgav Pink Floyd nogle af de bedst sælgende og mest roste rockalbummer i historien.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Undervejs brændte den vrede Roger Waters mange broer. Mest afgørende til makkeren i Pink Floyd, guitarist og komponist David Gilmour.

Fortsatte uden ham

Efter albummet med den passende titel "The Final Cut" forlod Waters bandet med forventningen om, at det så var slut med Pink Floyd.

Men Gilmour fortsatte med at spille egne samt Pink Floyd-sange. Der skulle i sidste ende en retssag til for at afgøre, om Gilmour og de to oprindelige medlemmer Rick Wright og Nick Mason kunne få lov at fortsætte uden Waters.

Tabte

Waters tabte, og så var han og Gilmour ikke på talefod i 20 år, før de til manges store overraskelse optrådte sammen med resten af Pink Floyd i 2005 i forbindelse med Live 8-koncerterne.

Men gode venner blev de ikke igen, og efter maskingeværsalven fra David Gilmours kone for nylig er al tale om en genforening endegyldigt ovre.

Muren er atter intakt.

Powered by Labrador CMS