Lettet efter nederlag

Det er noget nær en lettelse for instruktøren af "Flugt", at filmen ikke modtog en pris til Golden Globes

Filmen 'Flugt' har vundet en lang række priser, men modtog ingen pris ved årets Golden Globe Awards. (Arkivfoto).
Filmen "Flugt" har vundet en lang række priser, men modtog ingen pris ved årets Golden Globe Awards. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Det var med blandede følelser, at filminstruktør Jonas Poher Rasmussen modtog nyheden om, at hans film "Flugt" ikke modtog en pris ved årets Golden Globe Awards i kategorien Bedste Animationsfilm.

Årsagen til filminstruktørens blandede følelser skyldes, at Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der uddeler filmpriserne, er kommet under massiv kritik for mangel på etik og mangfoldighed.

- Hvis vi havde vundet prisen, havde det selvfølgelig været lidt dobbelt. For ja, det er rigtig godt at vinde priser, da det skaber opmærksomhed om vores film.

- Men det ville være underligt, hvis vi skulle tage imod en pris fra en organisation, som man egentlig ikke synes, det var fedt at blive hyldet af.

Det siger Jonas Poher Rasmussen, som er manuskriptforfatter og instruktøren bag den animerede dokumentarfilm "Flugt".

Flere priser

Den har allerede vundet flere store priser.

Blandt andet storjuryens pris ved Sundance Film Festival i USA, Nordisk Råds Filmpris og to priser ved European Film Awards.

For at støtte op om den amerikanske filmbranches kritik af HFPA havde Jonas Poher Rasmussen og den amerikanske distributør af filmen på forhånd aftalt, at det ikke ville blive fejret, hvis de vandt prisen.

- Vi vil gerne støtte op om den sag, som den amerikanske filmbranche kører, som er at bekæmpe sexisme, racisme og korruption, siger han.

Begyndte sidste år

Sagen om Golden Globes begyndte i februar sidste år, da avisen Los Angeles Times beskrev, at HFPA ikke havde nogle sorte medlemmer blandt sine 87 journalister.

Efterfølgende beskyldte flere medlemmer af journalistforbundet også HFPA for at komme med sexistiske og racistiske kommentarer og for at udnytte deres position til at bede om tjenester af kendte skuespillere og filmselskaber.

- Alle andre år havde det jo været fantastisk at være nomineret til en Golden Globe. Men på grund af alle de her sager har denne her pris ikke den samme vægt længere.

- Tværtimod er det faktisk lidt problematisk, at man skal forholde sig til denne her pris, siger Jonas Poher Rasmussen.

I spil til Oscar

Filmen "Flugt" er desuden i spil til at blive nomineret til en Oscar i kategorierne Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar.

- Oscaruddelingen er jo VM i film. Så hvis vi kan blive nomineret der, så kan denne her film måske være med til at skabe noget forandring, da filmen handler om en meget aktuel krise i Afghanistan. Det ville være fantastisk, siger han.

Oscarnomineringerne bliver offentliggjort 7. februar, mens selve oscaruddelingen finder sted 27. marts i Los Angeles.

Powered by Labrador CMS