Politiet sigter kendt forfatter

Københavns Politi har sigtet tidligere PET-chef for brud på tavshedpligten.

Udgivet Opdateret

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf er blevet sigtet for at overtræde sin tavshedspligt i forbindelse med bogen ‘Syv år for PET’, der er skrevet sammen med Morten Skjoldager.

Det bekræfter Københavns Politi over for DR Nyheder. Han er sigtet for brud på tavshedspligten.

Bogen ‘Syv år for PET’ udkom i efteråret 2016, og siden har Københavns Politi efterforsket sagen, der blandt andet fik daværende justitsminister Søren Pind (V) til at kalde bogudgivelsen for krænkendem, skriver DR.

Fogedforbud i byretten

Det var Politiets Efterretningstjeneste, PET, hvor Jakob Scharf altså selv havde været chef, der inden bogudgivelsen fik nedlagt fogedforbud i Københavns Byret.

“Det skyldes, at beskrivelsen af bogens indhold bl.a. på People’s Press’ hjemmeside giver det indtryk, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger, hvis offentliggørelse kan bringe personer i fare og skade PET’s muligheder for at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser omfattet af straffelovens kapitel 12 og 13, herunder terrorisme”, skrev PET dengang på sin hjemmeside.

Jakob Scharf har gentagne gange udtalt, at han ikke mener, at der står noget hemmeligt i bogen.

– Der står ingenting i den bog, der blotlægger hemmelige operationer eller andre tilsvarende oplysninger fra min tid som PET-chef. Tværtimod bygger den på åbne kriminalsager, der alle har været for retten, har Jakob Scharf sagt.

PET havde på forhånd forsøgt at få bogens manuskript til gennemsyn, hvilken forlaget People’s Press afviste, skrev tjenesten også på sin side.

Solgt alligevel

På trods af fogedforbuddet blev bogen solgt i en række boghandlere, selv om PET forsøgte at stoppe salget. Blandt andet ved at udsende en mail, der skulle have Kammeradvokaten som afsender.

– Jamen, der står at vi har overtrådt paragraf 152. Det er sendt i en mail, sagde Anne-Dorthe Liljedah ejer af Bog & Ide i Frederiksberg Centret, dengang til Newsbreak.dk.

Det er samme paragraf, som Jakob Scharf nu selv er sigtet for at have overtrådt. Straframmen er op til to års fængsel.

Efter at have læst bogen valgte PET at anmelde Jakob Scharf til Københavns Politi for overtrædelse af tavshedspligten. Det skete 11.oktober 2016.

Nu er han altså ifølge DR sigtet for brud på tavshedspligten.

Powered by Labrador CMS