-Jeg vil hjælpe Danmark

Den dobbeltvindende Guldpalme-instruktør Ruben Östlund fastholder sin kradse kritik af danske film og sin kæmpe begejstring for danske skuespillere

Udgivet Opdateret

Den svenske instuktør Ruben Östlund har rejst verden rundt for at caste skuespillerne i sin nye prisbelønnede film, "Triangle of Sadness".

Men to af dem var næsten lige for øjnene af ham - bare på den anden side af Øresund.

Vicki Berlin og Zlatko Burić bestrider to af de bærende roller i den længe ventede film, som netop nu kan ses i de danske biografer.

- Jeg har en kærlighed til Danmark. Det er cool at komme til Danmark og lave castings. Vi kan spejle os i hinanden i de nordiske lande, lyder det fra Ruben Östlund.

- Danskerne tilføjer altid meget energi. De er gode til at indtage rummet, siger den svenske stjerneinstruktør.

Triangle of sadness er også slang for en bekymringsrynke. Spørger man, hvad der giver Ruben Östlund en 'triangle of sadness', svarer han med et grin: at lave lange film. (Arkivfoto).
Triangle of sadness er også slang for en bekymringsrynke. Spørger man, hvad der giver Ruben Östlund en "triangle of sadness", svarer han med et grin: at lave lange film. (Arkivfoto).

Samfundets spidser

I "Triangle of Sadness" stævner en luksusyacht ud med samfundets spidser ombord.

Men da en storm kickstarter en kædereaktion af hændelser, og de overlevende ender på en ø, vender hierarkiet sig.

Her har penge ingen magt. Men det har færdigheder, og det har rengøringsdamen, som nu kan hundse rundt med alle dem, der har hundset med hende.

- Jeg var inspireret af marxistiske teorier om materielle forudsætninger, siger Ruben Östlund og fortsætter:

- Jeg vender imod et vist verdensbillede, som findes i vores tid, hvor vi er vældigt fokuseret på individet og på økonomisk, kulturel og social kapital. Filmen viser, hvordan tingene forandrer sig, ud fra hvilken position vi har.

Urimelige krav

I filmen spiller Vicki Berlin den servicemindede chefstewardesse Paula, som instruerer sine kolleger i kun at sige ja, uanset hvad yachtens fisefornemme passagerer stiller af både rimelige og urimelige krav.

Lige så snart han så hende til castingen, vidste han, at hun skulle spille rollen.

- Hun er en brillant, som danskerne har overset, mener Ruben Östlund.

- Hun er dygtig med sit kropssprog og til at improvisere.

"Triangle of Sadness" kan ses i biografen landet over.

Ruben Östlund castede Vicki Berlin i en af de bærende roller i 'Triangle of Sadness'. - Hun er en brillant, som danskerne har overset, lyder det fra den svenske instruktør. (Arkivfoto).
Ruben Östlund castede Vicki Berlin i en af de bærende roller i "Triangle of Sadness". - Hun er en brillant, som danskerne har overset, lyder det fra den svenske instruktør. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS