Folket: - Det er ok, Margrethe

De fleste danskere enige med dronning Margrethe i degradering af prins Joachims efterkommere

Udgivet Opdateret

Ovenpå familiedramaet i kongehuset er der i befolkningen flere, som er enige end uenige i dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler.

Det viser en mĂĄling, Voxmeter har lavet for Ritzau.

Til et spørgsmål om, hvorvidt man synes, at dronningens beslutning er god, svarer 50,6 procent, at det synes de.

23,2 procent mener ikke, at det er en god beslutning, mens 26,1 procent svarer "ved ikke".

- Markant opbakning

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, viser resultatet, at dronning Margrethe har stor opbakning i befolkningen.

- Det er en tilkendegivelse fra befolkningen, som viser en markant opbakning til dronningens linje og dronningens beslutning om at slanke kongehuset, siger han.

Dronning Margrethes beslutning om at fratage Joachims fire børn deres prinse- og prinsessetitler blev meldt ud onsdag den 28. september i en pressemeddelelse fra kongehuset.

BLĂ… BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

null

Hun begrunder sin beslutning med, hun vil fremtidssikre monarkiet ved at færre skal bære kongelige titler.

23,2 procent synes ikke, at dronning Margrethes beslutning om at fratage nogle af børnebørne deres titler er god. (Arkivfoto).
23,2 procent synes ikke, at dronning Margrethes beslutning om at fratage nogle af børnebørne deres titler er god. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS