Prins Christian skriver historie: Første gang i mere end 100 år

Dagen i dag byder på en historisk begivenhed i det danske kongehus 

På et møde i statsrådet i dag underskriver prins Christian en højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven.

Dermed kan prinsen fremover indsættes som rigsforstander, såfremt dronning Margrethe er forhindret, og prinsens far, kronprins Frederik, ikke kan træde til.

Senest i 1902

Dermed vil der for første gang i mere end 100 år foreligge en situation, hvor der både er en tronfølger og en myndig tronarving, som vil kunne træde i regentens sted.

Sidste gang det var tilfældet, var i 1902, hvor den senere Christian 10. som tronarving afgav den højtidelige erklæring i Statsrådet.

Første gang

Ved den lejlighed var kong Christian 9. fraværende, og når prins Christian skriver under i dag, er det ifølge kongehuset.dk antagelig første gang i grundlovens historie, at tre generationer i arvefølgen er til stede i Statsrådet på samme tid. 

Prins Christian skal være rigsforstander for dronningen

* Statsministeren og de øvrige ministre holder med passende mellemrum et møde med dronningen, som kaldes for statsrådet.

* Her skal dronningen sammen med en minister underskrive de love, som Folketinget har vedtaget.

* Statsrådet er mest en højtidelig ceremoni og ikke et møde, hvor der bliver truffet beslutninger.

* Men når prins Christian har underskrevet den højtidelige erklæring, kan han blive indsat som rigsforstander, i tilfælde af at både dronning Margrethe og kronprins Frederik er forhindrede i at føre regeringen.

* I forvejen kan kronprinsesse Mary, prinsesse Benedikte og prins Joachim også indtræde i funktionen som rigsforstander og dermed varetage opgaverne som statsoverhoved.

* Både dronningen og kronprinsen skal overvære, at prins Christian afgiver sin højtidelige erklæring i statsrådet.

* Det vil være første gang i grundlovens historie, at tre generationer i arvefølgen er til stede i statsrådet på samme tid.

Kilder: Kongehuset og Folketinget.

 

Billedet her af prins Christian med sin farmor, dronning Margrethe', er et af flere, der blev frigivet af, at prinsen den 15. oktober fyldte 18 år og dermed blev myndig.

 

Powered by Labrador CMS