Margrethe på plads igen

Til gallaåbning af Aarhus Festuge 2023 vil der være 400 billetter til offentligheden

Udgivet Opdateret

Når Aarhus Festuge åbner den 25. august, vil det være med deltagelse af dronningen.

Det skriver Aarhus Festuge i en pressemeddelelse.

Dronning Magrethe deltager i gallaåbningen som protektor for Aarhus Festuge.

Dronningen deltager i gallaåbningen af Aarhus Festuge, der i ti dage fejrer kulturen. (Arkivfoto).
Dronningen deltager i gallaåbningen af Aarhus Festuge, der i ti dage fejrer kulturen. (Arkivfoto).

Skal holde tale

Sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil dronningen holde tale for at markere starten på ti dages fejring af kulturen.

I forbindelse med gallaåbningen er der i år sat 400 billetter til salg til offentligheden, som kan deltage sammen med dronningen og særligt inviterede personer.

Græske myter og sociale medier

Her vil den catalanske teatergruppe Insectotròpics optræde med en fortolkning af den græske myte om Orfeus i Musikhusets Store Sal.

Den antikke fortællings tematisering af kærlighed og døden væves sammen med spørgsmål om sociale medier og den digitale verdens påvirkning på vores fysiske virkelighed, skriver Aarhus Festuge.

Festugen finder sted fra den 25. august til den 3. september under det nye treårige tema "Mind the Gap".

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

null
Powered by Labrador CMS