Flere penge på vej til kongehuset

Kongehuset skal udvikle sig, og det vil koste, hvorfor Folketinget ønsker at afsætte flere penge

Udgivet Opdateret

Kongehuset skal fremover have flere penge i apanage. Det har et flertal i Folketinget vedtaget torsdag.

Det sker efter tronskiftet i januar, og gælder både kong Frederik, kronprins Christian og dronning Margrethe, som overlod tronen til sin søn i januar.

Markant stigning

Apanagen sættes ikke op for dronning Mary, som i stedet er omfattet af kongens årlige apanage på knap 123 millioner kroner.

Det er en markant stigning, hvis man sammenligner det med, at dronning Margrethe fik 94 millioner kroner, mens hun sad på tronen.

Betingelse til kronprinsens apanage

Der er knyttet en betingelse til kronprins Christians apanage. Han vil modtage syv millioner kroner årligt, men først når han flytter i egen bolig og får personale.

Til den tid bidrager kongen med fire millioner kroner til kronprinsens apanage, mens de tre kommer fra staten. 

Som noget nyt får den afgående regent, dronning Margrethe, fremover 12 millioner kroner årligt til sine udgifter til personale og bolig.

Hun vil fortsat spille en aktiv rolle i kongehuset, da hun fortsætter som rigsforstander.

Ingen ændringer for Benedikte

Prinsesse Benedikte modtager 1,4 millioner årligt, som var det samme, hun fik under sin søster som regent.

De medlemmer af den kongelige familie, som modtager årpenge, skal ikke betale indkomstskat, registreringsafgift og grøn ejerafgift.

Apanagen er det årlige beløb til kongehuset på finansloven, men også kongehusets ret til palæer, slotte og jagtret i statsskovene.

Kong Frederik, kronprins Christian og dronning Mary ses her på balkonen på Amalienborg på kongens 56-års fødselsdag den 26. maj.Powered by Labrador CMS