Sidse Babett Knudsen vinder helt særlig pris

Med sit store repertoire har Sidse Babett Knudsen både sat sig selv og Danmark på verdenskortet. Skuespilleren kan nu kalde sig verdensdansker

Med ordene "bare ærgerligt, Sonnyboy" spillede Sidse Babett Knudsen sig ind i flere danskeres hjerter i filmen "Den eneste ene" i 1999.

Senere lærte mange skuespilleren at kende som den fiktive danske statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien "Borgen". En rolle, som også fik meget ros i udlandet.

Både verdensborger og dansker

Sidse Babett Knudsen har også udmærket sig i Hollywood. Og skuespillerens internationale genklang har nu sikret hende en helt særlig titel.

Skuespilleren blev torsdag kåret som Årets Verdensdansker.

Det skriver foreningen for globale danskere Danes Worldwide i en pressemeddelelse.

- Jeg kan absolut identificere mig som både verdensborger og dansker. Jeg tror, at vi, der har boet i udlandet, har noget tilfælles, siger Sidse Babett Knudsen i pressemeddelelsen og fortsætter:

Kan ikke undgå at tage stilling

- Vi kan ikke undgå at tage bevidst stilling til, hvad det vil sige at være dansker, hvad Danmark er for et land, hvilke værdier vi har med os, og hvad der skal til for at bevare dem.

Sidse Babett Knudsen har spillet med i flere danske og internationale film, hvor hun blandt andet har stået over for Tom Hanks i "Inferno". (Arkivfoto).

Prisen og titlen går til en dansker, som har gjort en særlig og synlig indsats for at markere Danmark og danske værdier i udlandet.

Aktuel i TV 2-komedie

Sidse Babett Knudsen var oplagt til titlen, da hun er kendt internationalt og kan ses som en kulturambassadør for Danmark, udtaler bestyrelsesformand i Danes Worldwide Susanne Rumohr Hækkerup i meddelelsen.

Den 54-årige skuespiller har senest været aktuel i et afsnit af TV 2-komedien "Agent" og Bille Augusts Netflix-film "Ehrengard".

Flere om buddet

Foruden Sidse Babett Knudsen har blandt andre herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, skuespiller Nikolaj Coster-Waldau og EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager tidligere modtaget titlen som Årets Verdensdansker.

Blå bog om Sidse Babett Knudsen

* Sidse Babett Knudsen er født 22. november 1968.

* Hun er uddannet på den private skuespillerskole Théàtre de L'Ombre i Paris 1987-90.

* Hun filmdebuterede i Jonas Elmers "Let's Get Lost", som også skaffede hende både en Robert og en Bodil for Bedste Kvindelige Hovedrolle.

* Det egentlige gennembrud kom to år senere med Susanne Biers filmhit "Den eneste ene". Siden har hun medvirket i en lang række film.

* Efter rollen som statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien "Borgen" har udlandet også fået øjnene op for Sidse Babett Knudsen, der blandt andet har haft roller i filmene "A Hologram for the King" og "Inferno" og i serien "Westworld".

* I 2016 modtog Sidse Babett Knudsen den franske filmpris César for Bedste Kvindelige Birolle i "Hermelinen".

* Sidse Babett Knudsen er desuden ridder af den franske kunst- og litteraturorden L’Ordre des Arts et des Lettres.

Powered by Labrador CMS