Ramt af grusom sygdom

Entertaineren Søren Østergaard, der er indehaver af Zirkus Nemo, fortæller i en ny TV 2-dokumentar, at han har fået konstateret Parkinsons 

Udgivet Opdateret

Søren Østergaard er ramt af Parkinsons sygdom.

Det fortæller den 66-årige entertainer og indehaver af Zirkus Nemo i TV 2-dokumentaren "Søren Østergaard - da min hånd begyndte at ryste".

Et alvorligt benspænd

- Søren Østergaard har elsket cirkus hele sit liv, og i dag betyder hans eget Zirkus Nemo nærmest alt for ham. Men Søren har fået et alvorligt benspænd - han har fået konstateret Parkinsons sygdom.

- I portrættet fortæller Søren for første gang åbent om sygdommen og kampen for sit helbred - og for sit cirkus, skriver TV 2 i sin omtale af dokumentaren.

Mister vigtige nerveceller i hjernen

Parkinsons sygdom skyldes, at man mister nogle vigtige nerveceller i hjernen, skriver sundhedsmyndighederne om sygdommen.

Ødelæggelsen går særligt ud over de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben samt rysten i hvile. Denne rysten rammer i særlig grad hænderne.

Der er ingen medicin, der kan helbrede Parkinsons sygdom, men der er medicin, som kan lindre symptomerne og bremse udviklingen.

Næste år har Zirkus Nemo 25-års jubilæum, og det fejrer Søren Østergaard med endnu en tur i manegen, afslørede han for nylig. (Arkivfoto).
Næste år har Zirkus Nemo 25-års jubilæum, og det fejrer Søren Østergaard med endnu en tur i manegen, afslørede han for nylig. (Arkivfoto).

Kan ikke forebygges

Man kender ikke årsagen til Parkinsons sygdom. Der er derfor intet, man kan gøre for at forebygge Parkinsons sygdom, som forekommer hos en procent af befolkningen over 50 år.

Søren Østergaard fik i 2013 konstateret tremor, som er en ufrivillig, rytmisk rysten af hænder, arme og i nogle tilfælde også af hovedet. Modsat Parkinsons sygdom er tremor i mange tilfælde arvelig. Medicin kan dæmpe rystelserne her.

Parkinsons sygdom

  • Parkinsons sygdom skyldes, at man mister nogle vigtige nerveceller i hjernen
  • Sygdommen er særligt hyppig hos personer over 70 år
  • Parkinsons sygdom udvikles langsomt over år
  • Det starter ofte med rysten i en hånd. Efterhånden kommer der nedsatte bevægelser og stivhed i musklerne. Efter nogle år får man ofte dårlig balance 
  • Medicin kan lindre symptomerne ved Parkinsons sygdom

 Kilde: Sundhed.dk

Bliver spektakulært

Næste år har Zirkus Nemo 25-års jubilæum, og det fejrer Søren Østergaard med endnu en tur i manegen, afslørede han for nylig.

År efter år er ambitionen at overgå sig selv, og sølvjubilæet bliver ifølge Zirkus-direktøren spektakulært.

Er gået i skarp træning

- Jeg er gået i skarp træning og tør godt love, at næste år bliver større, vildere og sjovere end nogensinde før, lød det fra ham.

"Søren Østergaard - da min hånd begyndte at ryste" kan ses på TV 2 Play og TV 2 Charlie 19. december.Powered by Labrador CMS