Özlem Cekic: -Lugter lidt af armsved

- Intet kommer til en, og succes lugter lidt af armsved, lyder det fra Özlem Cekic, der går på gulvet i årets "Vild med dans" med et budskab om forskellighed

Udgivet

Det er vals, der venter brobygger og debattør Özlem Cekic i premiereprogrammet på den 20. sæson af "Vild med dans", som valser over skærmen fredag aften.

Det er en svær dans - på flere parametre - kan hun mærke.

- Valsen signalerer ligesom alt det, jeg har gjort op med: Den pæne, yndige kvinde, der skal gøre, hvad manden siger, udbryder Özlem Cekic og banker i bordet, da hun siger de fire første ord i sætningen.

- Oprigtigt: Man følger med. Man skal smile. Og man skal helst ikke vokse for meget ved siden af manden, mener hun.

Vil have en muslimsk kvinde med

En af grundene til, at Özlem Cekic har sagt ja til at medvirke i "Vild med dans", er, fordi hun gerne vil have en muslimsk kvinde med i den type underholdningsprogram.

Hun er spændt på reaktionerne, når hun går på gulvet med makker Thomas Evers Poulsen.

- Hvordan vil "Vild med dans'" meget loyale seere tage imod, at der kommer en, der måske ikke ligner flertallet, og hvordan vil mit eget bagland - det muslimske miljø og det kurdiske miljø - tage imod det?, siger Özlem Cekic.

- Jeg er mest interesseret i, hvad de siger, for alle etniske danskere synes, det har været så fedt, fortæller hun.

Kom i 1980'erne

Özlem Cekic er datter af tyrkisk-kurdiske gæstearbejdere, som kom til Danmark i 1980'erne, da hun selv var ti år gammel.

Inden havde familien i en periode boet i Finland.

Özlem Cekic er den første i sin familie til at tage en uddannelse.

Hun blev i 2007 den første kvinde med minoritetsbaggrund, der er blevet valgt ind i Folketinget for SF. Et parti, Özlem Cekic siden har meldt sig ud af.

Hun blev ligeledes det første bestyrelsesmedlem med minoritetsbaggrund i Dansk Sygeplejeråd.

Den første til mange til

- Jeg har været den første til rigtigt mange ting. Så jeg håber, at "Vild med dans" også kan være med til at bane vejen for andre piger og drenge med minoritetsbaggrund, der tænker, at de gerne vil det, siger Özlem Cekic.

- For mig er det enormt vigtigt at signalere, at vi alle sammen er ligeværdige og ligestillede. Så det håber jeg, skaber nogle positive bølger derude, lyder det fra den 47-årige nydanser.

Tager erfaringer med

De erfaringer tager hun med ind i træningslokalet, tilføjer Thomas Evers Poulsen.

- Al den modstand, Özlem har mødt i sit liv, har gjort, at hun er vant til at skulle yde 200 procent. Jeg kan mærke, at der virkelig bliver lagt kræfter i for at gøre sig umage. Det har overrasket mig - hendes flid og den måde, hun tager imod de ting, jeg siger, lyder det fra Thomas Evers Poulsen.

Özlem Cekic supplerer:

- Hvis man vil, kan man faktisk få det rigtigt sjovt. Men intet kommer til en. Succes lugter lidt af armsved. Så man skal yde sit bedste, men stadig kunne nyde det, siger hun.

En af grundene til, at Özlem Cekic har sagt ja til "Vild med dans", er, fordi hun gerne vil have en muslimsk kvinde med i den type underholdningsprogram, fortæller hun.

'Plads til forskellighed'

Özlem Cekic og Thomas Evers Poulsen går på gulvet i "Vild med dans" under mottoet "plads til forskellighed".

- Ser du forskelligheden som en begrænsning og en irritation, eller ser du det som en styrke eller noget, der kan berige en. Det har været vigtigt for mig i forhold til at sige ja, for det er også en måde at krydre tingene, siger Özlem Cekic og tilføjer så:

- Men jeg mangler stadig at overbevise Thomas om, hvorfor vi skal danse en kurdisk dans, siger hun og smiler.

Årets "Vild med dans" får premiere 22. september på TV 2 og TV 2 Play klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS