- Det kræver mod

Det kræver mod sige, at nok er nok, og at du ikke nødvendigvis bliver bedre af at forberede dig til udadrettethed, lyder det fra skuespiller Esben Dalgaard

Der hersker en jagt på hele tiden at blive bedre og bedre og konstant at piske sig selv for at nå sine mål.

Men der er tidspunkter og steder i tilværelsen, hvor man faktisk kan øve sig for meget.

Sådan har det været for skuespiller Esben Dalgaard, der er med i det spritnye TV 2-program "Shaolin", hvor han og otte andre danske kendisser bliver introduceret for den ældgamle kinesiske livsfilosofi Shaolin.

Man skal gøre sig umage

- Jeg synes bestemt, at man skal gøre sig umage, øve sig og blive god. Men der findes et sted, hvor det kammer over, og du faktisk ikke bliver bedre, end hvis du var stoppet tre skridt før, siger den 47-årige skuespiller.

Deltagerne skal træne og leve som Shaolin-masters i et sydkoreansk tempel, der ligger langt væk fra storbyer og menneskemængder.

Shaolin er en læring og en filosofi om at leve sundere fysisk og mentalt, ikke at tage ting for givet og om indre ro og værdsættelse.

Skuespiller Esben Dalgaard fik i 2012 konstateret modermærkekræft og fik i 2021 diagnosen uhelbredeligt syg.

Nok er nok

Og at finde ro i sine egne evner og at man har forberedt sig godt nok, var også noget Esben Dalgaard diskuterede med sig selv - både før og under programmet.

- Det er en øvelse at finde ud af at sige, at nok er nok. Det ville jeg gerne have været bedre til at turde, erkender han.

- For det handler om at have mod til at sige: "at nu har jeg faktisk forberedt mig godt nok, jeg er dygtig, og jeg skal heller ikke ødelægge mig selv".

Til sidst skal deltagerne fremvise deres taulo, som er en serie af bevægelser og positurer, som repræsenterer den enkeltes krop og sind.

I konkurrence mod mig selv

- Vi er ikke i konkurrence med hinanden, men jeg er i konkurrence med mig selv. Så jeg skal finde ud af, hvornår jeg synes, at jeg har arbejdet og opnået nok, siger Esben Dalgaard.

- For nogle år siden ville jeg aldrig været stoppet med at slide og øve, men det er jeg ikke så sikker på altid, er det rigtige at gøre. Man kan udvande sig selv helt.

For skuespilleren var turen en livsændrende og livsbekræftende oplevelse.

God energi

- Der strømmer en energi og en ægthed ud, som jeg i den grad kunne tage en snert med hjem af. Der er noget smukt ved at leve omkring nuet og kun fylde dit liv med ting, der har en vis dybde, siger han.

- Man skal ikke bilde sig selv ind, at man kan tage hele livsstilen og integrere den i vores. Det vil jeg ikke, for jeg er egentlig meget glad for at leve på den måde, som vi lever, fortæller Esben Dalgaard.

Symptomer du skal være opmærksom på

Der findes mange former for kræft og derfor er det ikke muligt at angive nogle helt eksakte symptomer, der dækker alle kræftformer bredt.

Vil du vide mere om symptomerne for de forskellige kræftformer, så gå ind under dem her:Forskellige former for kræft du skal være opmærksom på

Der findes mange former for kræft og derfor er det ikke muligt at angive nogle helt eksakte symptomer, der dækker alle kræftformer bredt.

Vil du vide mere om symptomerne for de forskellige kræftformer, så gå ind under dem her:

Analkræft (endetarmsåbningen)

Binyrebarkkræft

Binyremarvkræft

Blærekræft

Brystkræft

Brystkræft hos mænd

Bugspytkirtelkræft

Endetarmskræft

Galdeblære- og galdegangskræft

Hjernetumorer

Hudkræft

Knoglemarvskræft (myelomatose)

Leukæmi (blodkræft)

Leverkræft

Livmoderhalskræft

Livmoderkræft

Lungehindekræft (mesoteliom)

Lungekræft

Modermærkekræft

Næse- og bihulekræft

Nyrekræft

Peniskræft

Prostatakræft – kræft i blærehalskirtlen

Skedekræft

Spiserørskræft

Spytkirtelkræft

Strubekræft

Symptomer på Tarmkræft

Svælgkræft

Testikelkræft

Tyndtarmskræft (kræft i tolvfingertarmen)

Urinrørskræft

Æggestokkræft

Øjenkræft

Screening for kræft

Esben Dalgaard er især kendt fra Tinka-julekalenderne, tv-serien "Kastanjemanden" og DR-dramaet "Bedrag".

Kræftdiagnosen

Han fik i 2012 konstateret modermærkekræft og blev sidenhen erklæret kræftfri. I 2021 fik han diagnosen uhelbredeligt syg, efter at kræften havde spredt sig.

I 2023 udgav han sammen med sin hustru bogen "Mærket", der handler om livet som uhelbredeligt syg og om livet som pårørende dertil.

Foruden Esben Dalgaard er tidligere Vild med dans-vært Sarah Grünewald, tv- og radiovært Adam Duvå Hall, skuespiller og presserådgiver Anne Sofie Espersen, musiker Sharin Foo, debattør Geeti Amiri, tidligere svømmer Sarah Bro, skuespiller Albert Harson og breakdancer Rico Coker med i programmet.

"Shaolin" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

Powered by Labrador CMS