Dansk stjernedatter klar til Netflix

Man kunne måske tro, at Alice Bier Zandén som datter af Susanne Bier og Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken. Men hun er gået sin egen vej

Udgivet

Tidligt om morgenen trillede Alice Bier Zandén afsted på vej ud til optagelserne af Bille August og dronning Margrethes filmatisering af Karen Blixens roman "Ehrengard".

Foran hende i bilen sad hendes medspiller - den majestætiske Sidse Babett Knudsen - og Alice Bier Zandén kunne pludselig mærke en snert af usikkerhed og nervøsitet komme snigende og gøre morgengryet til morgengru.

En følelse af usikkerhed

- Jeg kiggede ud på landskabet, der rullede forbi, og tænkte: "Man kan jo kun gøre det, så godt som man kan - og gøre dét i fuld udstrækning. Det må jeg stole på, er godt nok". Og så formåede jeg ligesom at gøre den følelse af usikkerhed til en følelse af selvtillid, fortæller Alice Bier Zandén.

- Alle mennesker er usikre. Men der er ikke så meget andet at gøre end at tænke: "Det må jeg vende til min fordel", fordi den usikkerhed hænger også sammen med ens kvaliteter og talenter.

Meget overrasket

Den autodidakte skuespiller har haft et par småroller inden "Ehrengard: Forførelsens kunst". Blandt andet i Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens ryttere" og i sin mor Susanne Biers filmatisering af John Le Carrés spionroman "Natportieren".

Men det var i en dokumentarfilm, at casteren fik øje for Alice Bier Zandén.

- Jeg blev meget overrasket - og utroligt glad. Jeg havde ikke forventet eller troet, det ville ske, fortæller Alice Bier Zandén.

Alice Bier Zandén kan netop nu potentielt ses af de mere end 230 millioner Netflix-brugere, der er på verdensplan, i en hovedrolle i "Ehrengard: Forførelsens kunst". - Det er vildt - og totalt nervepirrende også. Det er ikke helt gået op for mig, lyder det fra hende.

Lå søvnløs

- Det var sådan en eufori og glæde. Jeg kan huske, at jeg lå søvnløs den nat, ligesom da man var barn og fik sommerfugle i maven, hvis man glædede sig til sin fødselsdag, sådan havde jeg det.

- Jeg vidste, at jeg ville være meget væk, så jeg havde mest betænkeligheder over for min familie. Men heldigvis har jeg en virkelig dejlig kæreste, som støttede mig fuldstændig og tog vores børn og sagde, at jeg bare skulle bruge min energi på filmen.

Ind med modermælken

Man kunne måske antage, at Alice Bier Zandén som datter af den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken.

Men hun har fulgt sin helt egen vej inden hovedrollen i "Ehrengard: Forførelsens kunst". For Alice Bier Zandén er selv forført af kunst.

Altid kreativ

Hun har altid tegnet og malet og udfoldet sig kreativt. Og det førte hende ind på kunsthistoriestudiet på Københavns Universitet og i et job som både underviser og omviser på Statens Museum for Kunst.

Det var på en kunsthøjskole, at dramainteressen opstod for alvor. Hun gik egentlig på malelinjen, men endte med at blive involveret i en teateropsætning.

Sulten på livet

- Det er, som om der har været en eller anden retning og et eller andet drive inden i mig, der har ført mig - på et mere underbevidst plan - henimod at spille skuespil og lave teater, funderer Alice Bier Zandén.

I dag studerer hun sceneinstruktion på Den Danske Scenekunstskole.

- Jeg er meget sulten på livet, og jeg har lyst til virkelig mange ting, siger Alice Bier Zandén og tilføjer så:

- Jeg synes, der er mange ting, som er sjove, og jeg ser de ting som forbundne.

Portrætterede hofdame

"Ehrengard: Forførelsens kunst" udspiller sig i riget Babenhausen. Her hyrer rigets storhertuginde den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte til at hjælpe sin søn med at forføre, så han kan gafle en prinsesse, der kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Den hemmelighed hyres hofdamen Ehrengard, som Alice Bier Zandén portrætterer, til at slå ring om. En kvinde så standhaftig, at storhertuginden ikke tror, at Cazotte ville kunne forføre hende. Så det vædder de om.

Ikke så intimideret

I filmen spiller Alice Bier Zandén op mod store navne som foruden Sidse Babett Knudsen også tæller Mikkel Boe Følsgaard og Jacob Lohmann.

- Jeg tror qua min opvækst, at jeg er ikke så intimideret af mennesker. Om de er berømtheder eller ej. Men jeg nærer meget, meget stor respekt for deres arbejde, og jeg synes, de er vildt dygtige. Så jeg ville gerne gøre mig helt vildt umage, fortæller Alice Bier Zandén.

Hun måtte så at sige finde sin egen indre Ehrengard frem.

Mange forbilleder

- Jeg har mange kvindelige forbilleder. Jeg har både på et helt personligt plan i mit liv kvinderne i min familie - min mormor og min mor, siger Alice Bier Zandén.

- Inden for det her arbejde er det sådan en som Phoebe Waller-Bridge, som har skrevet, produceret og spiller med i "Fleebag", fordi det også er sådan en lignende drøm, jeg har.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" kan ses på Netflix.

Alice Bier Zandén

  • Datter af Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén
  • Autodidakt skuespiller med småroller i Anders Thomas Jensens 'Retfærdighedens ryttere' og i moderens filmatisering af John Le Carrés spionroman 'Natportieren'
  • Kunsthistoriestuderende på Københavns Universitet og job som underviser og omviser på Statens Museum for Kunst
  • Portrætterer hofdamen Ehrengard i 'Ehrengard: Forførelsens kunst' på Netflix
Powered by Labrador CMS