Vil slippes fri efter drab på kæresten

Tidligere paraatlet Oscar Pistorius er dømt for at have skudt og dræbt sin kæreste, Reeva Steenkamp, i 2014

Sydafrikas tidligere paraolympiske stjerne Oscar Pistorius, der i 2014 blev dømt for drabet på sin kæreste, Reeva Steenkamp, får en chance for at blive løsladt før tid, når der fredag er en høring om hans prøveløsladelse.

Pistorius har været kendt som "Bladerunner" på grund af hans benprotese bestående af kulfiber. Han gik fra en helt og paraolympisk vinder til en dømt drabsmand under retsmøder, der tiltrak sig verdensomspændende opmærksom for et årti siden.

Halveret dom

Han skød og dræbte sin kæreste på valentinsdag i 2013.

I 2014 blev han fængslet for, hvad der i Sydafrika svarer til uagtsomt manddrab, men en ankedomstol fandt ham i 2015 skyldig i drab.

I 2016 fik han en dom på seks år, som var mere end halvdelen af de minimum 15 år, som anklagerne havde efterspurgt.

Chokerende mild

I 2017 mere end fordoblede den sydafrikanske højesteret dommen til 13 år og 5 måneder med en bemærkning om, at fængselsstraffen på 6 år var "chokerende mild".

En talsperson fra Sydafrikas fængselsvæsen siger, at et prøveløsladelsesråd vil drøfte Pistorius' sag ved en høring fredag. Her skal de beslutte, om han skal prøveløslades.

Oscar Pistorius var en helt i Sydafrika, indtil han skød og dræbte sin kæreste i 2013. (Arkivfoto).

Vil ikke tale forventninger

Pistorius' advokat, Conrad Dormehl, siger, at høringen kommer til at finde sted i et fængsel nær byen Pretoria. Advokaten afviser at fortælle om hans eller hans klients forventninger til høringen.

Der tages typisk hensyn til flere faktorer, inden indsatte tildeles prøveløsladelse.

Det er blandt andet forbrydelsens karakter, muligheden for tilbagefald til kriminalitet, opførsel i fængslet, fysisk og mental sundhed samt trusler mod personen, hvis vedkommende løslades.

Havde ikke afsonet nok

Pistorius fik nej til prøveløsladelse i marts, efter at et blev slået fast, at han ikke havde afsonet den tid, der skal til, for at man kan komme i betragtning til prøveløsladelse.

Sydafrikas forfatningsdomstol sagde dog i oktober i år, at Pistorius havde afsonet halvdelen af sin dom i marts i år, hvilket betyder, at han er berettiget til prøveløsladelse, efter at starten på hans afsoning er blevet ændret til juli 2016 i stedet for november 2017.

OSCAR PISOTRIUS

Oscar Leonard Karl Pistorius, også kendt som Blade Runner, er en sydafrikansk handicapatlet. Han er født uden knogler i læggen, og da han var 11 måneder gammel, blev begge ben amputeret nedenfor knæet.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS