Kommer med usædvanlig dyster tale til sine 'undersåtter'

Kong Carl Gustafs juletale har i år fokus på svensk bandekonflikt, terrorangreb mod svenskere og krig i verden

Udgivet Opdateret

KORT RESUME AF DENNE ARTIKEL

Kong Carl Gustaf reflekterede over de udfordringer, der prægede 2022, herunder krigen i Ukraine og økonomisk ustabilitet, i sin årlige juletale.

Han mindede om en dreng, han mødte i Sydafrika, der fandt tryghed i sin spejderskjorte, som symboliserede en sund verden.

Kongen talte om den voksende uro i Sverige på grund af bandevold og nævnte også Nato og retten til at leve i fred og uafhængighed.

Som et lyspunkt nævnte han det nyligt overståede klimatopmøde i Dubai og fremhævede Sveriges fremskridt med grøn teknologi, samt landets rige natur og kulturarv.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

2021 var præget af coronapandemien, mens 2022 var præget af krigen i Ukraine og økonomisk ustabilitet.

Da Sveriges kong Carl Gustaf mandag holdt sin årlige juletale, er det igen et dystert år, han ser tilbage på.

Kongen mindes en dreng, han traf i Sydafrika for længe siden. Drengen var klædt i en spejderskjorte.

- Han var vældig stolt over sin fine skjorte og ville fortælle, hvad den betød for ham. Han sagde: "Når jeg har den på, føler jeg mig tryg og fredet. Ikke engang de sejeste drenge tør gøre mig noget". Den symboliserede den sunde verden, siger kongen i sin tale.

Svenskere skudt i Bruxelles

De gode symboler kan ifølge kongen være nødvendige, når svenskere bliver skudt ihjel på vej til fodboldkamp i Bruxelles, og når verden rystes af krig i Ukraine og Gazastriben.

Særligt krigen i Gazastriben giver stor menneskelig lidelse og skaber uro i hele verden, mener Carl Gustaf.

- En fredelig udvikling føles fjern, men håbet skal leve.

Han taler om 2023 som "et mørkt år".

- Herhjemme i Sverige er flere blevet ramt af den hensynsløse bandevold. Mange føler en uro over for samfundsudviklingen, siger han.

I sin tale nævner han også Nato og retten til som nation at få lov at leve i fred og uafhængighed.

Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia på det officielle julefoto fra det svenske hof.

Nævner også lyspunkter

Som et lyspunkt nævner kongen det nyligt overståede klimatopmøde i Dubai, hvor løftet om en udfasning af fossile brændsler "giver håb og tro på fremtiden".

- Naturen gør vores land rigt. Vi har forarbejdet skoven, malmen, vandkraften og jorden. Med den nye grønne teknik fortsætter Sverige med at høste fremgange i samklang med naturen, siger kongen.

Han fremhæver også Sveriges mange museer med "historiske guldkorn" og opfordrer svenskerne til denne jul at tilbringe lidt ekstra tid i julen med "en gammel ven eller en ældre slægtning".Powered by Labrador CMS