Kønsforsker: Trilles sange ramte enormt mange kvinder
Trilles sange nåede langt ud over aktivisterne i kvindekampen, mener forfatter til bogen "Rødstrømperne".
Trille satte ord på kvindeoprøret på en anden måde, end der tidligere var set. Hun ville gøre det private politisk. Det gjorde hun ved at trænge ind i de private hjem via sin musik. Sådan lyder det fra Drude Dahlerup, kønsforsker og forfatter til bogen Rødstrømperne, efter at kvindekampsikonet og folkesangerinden Trille sov ind natten til mandag.
– Trille kom helt ind i folks hjem og ramte enormt mange kvinder over hele landet. På den måde nåede hun langt ud over aktivisternes rækker, lyder det.
Ramte ned i kvindeopgøret
I følge forfatteren ramte Trilles tekster lige ned i kvindeoprøret, der ville gøre op med de undertrykte mekanismer, som kvinder levede under.
– Trilles tekster var utrolig rammende. De slog ned lige i hjertet på de oprør, der var i gang, siger hun.
Drude Dallerup mener, at en af grundene til, at Trille fik så stor en plads i kvindeoprøret, var at hun var “en af os”.
– Hun var helt almindelig i sit tøj og i sin væremåde. Hun lignede ikke en star, men mere en kvinde, man kunne støde på længere nede af gaden. Hun var en af græsrødderne, siger hun.
Fik sit gennembrud med “Øjet”
Sangerinden fik sit gennembrud i 1970, da hun fremførte sangen “Øjet”, der gav hende rollen som en af Danmarks mest fremtrædende feminister. Derefter blev hun meldt til politiet for blasfemi af en pastor, fordi sangen var så kontroversiel. En sang, som Trille selv følte, var med til at sætte hende i bås.
– Jeg er dødtræt af den. Og har været det i mange år. For mange mennesker kender kun den, og så bremser de der. Jeg vil da hellere identificeres med mine egne sange, som jeg synes er meget vigtigere, sagde hun i et interview med Politiken i 2011.
Der er ingen tvivl om, at Trille var meget vigtig for den feministiske mobilisering. Hun var ganske enkelt helt speciel, mener Drude Dahlerup.
– Hun var meget nærværende, når hun optrådte, siger forfatteren.
Sange optaget i Folkeskolens Melodibog
I 1993 blev to af Trilles sange optaget i Folkeskolens Melodibog, og helt frem til 2010 blev opsamlinger med Trilles samlede værker udgivet. Senest i 2015 udkom hendes erindringer under titlen “Altid har jeg længsel”.
Trille døde efter kort tids kræftsygdom og blev 71 år gammel.
/ritzau/