Tankerne fylder meget

Sara Hjort Ditlevsen har altid vidst, at hun skulle være mor. Alligevel har tanker om en graviditets konsekvenser for hendes karriere fyldt meget

Udgivet Opdateret

Da skuespilleren Sara Hjort Ditlevsen blev gravid med sit første barn, var hun meget afklaret.

Anderledes står det til for hovedpersonen i hendes nye kortfilm "Hungud", som hun både instruerer og spiller hovedrollen i.

Filmen, der er aktuel på Odense International Film Festival i uge 35, følger den unge, gravide skulptør Sally, som får tilbudt en unik mulighed for at lave en soloudstilling.

Kender dilemmaet

Den vil dog falde sammen med hendes termin, og det krævende skulptørarbejde er ikke foreneligt med en graviditet.

Skal hun opgive barnet eller udstillingen?

Selv har Sara Hjort Ditlevsen ikke stået i det konkrete dilemma. Men hun genkender de tanker, som Sally gør sig. For hun har haft dem selv.

Fylder meget

- Jeg har altid vidst, at jeg ville være mor, men jeg har samtidig valgt en karrierevej, som bliver en meget stor del af ens identitet, og som også er meget uforudsigelig. Man kan pludselig få et stort tilbud, som det vil være svært at takke nej til, siger instruktøren og fortsætter:

- De tanker har fyldt meget, især mens jeg gik på teaterskole, og der begyndte jeg at få idéen til den her film.

Hun fortæller videre, at arbejdet som skuespiller og skulptør har det til fælles, at man bruger sin krop meget. Derfor vil en graviditet lukke nogle døre.

Kropsligt arbejde

- Men i virkeligheden gælder det for alle kvinder - uanset deres job, uddyber Sara Hjort Ditlevsen og fortsætter:

- Der ligger et stort kropsligt arbejde i at få et barn. Og du ved ikke, hvilken graviditet du får. Du kan risikere at få det rigtigt dårligt undervejs, og så kan du altså ikke de samme ting, som du ellers ville kunne.

Skuespilleren, der er kendt fra blandt andet TV 2-serierne "Dag & nat" og "Perfekte steder", har to små børn.

Datteren Selma blev født i 2020, mens hendes lillebror kom til verden i juni i år.

Abort er okay

- Der er ikke noget større i mit liv end mine børn, lyder det fra den 34-årige skuespiller, der fortsætter:

- Men jeg oplever, at der er en forventning om, at alle kvinder skal være mødre, selv om det altså ikke er alle, der har det som deres ambition i livet. Jeg vil gerne aftabuisere det dilemma, der ligger i en abort, og sige, at det er okay at vælge sig selv til.

Dilemmaet fortsætter i øvrigt på sin vis, selv efter at børnene er kommet til, fortæller Sara Hjort Ditlevsen.

Fordi børnene kommer først, skal hun nemlig huske på også at prioritere sig selv.

Har fordelt barslen

Hendes mand, lægen Jacob Lawaetz, er dog god til at opfordre hende til at gøre netop det. Det kan være at tage til en teaterpremiere, mens han bliver hjemme med de små.

- Men det kræver samtidig, at jeg afgiver noget kontrol og stoler på, at Jacob gør det lige så godt som mig på hjemmefronten. Det har hjulpet, at vi har fordelt barslen næsten ligeligt mellem os, så vi begge to er primære omsorgspersoner for børnene, fortæller Sara Hjort Ditlevsen.

Det er naturligt nok, at ens liv handler meget om børnene, mens de er små, mener hun.

- Men når jeg omvendt vælger mig selv, så bliver jeg gladere og kan give mere til mine børn, lyder det fra skuespilleren.

Bliver bedre mor

Derfor forsøger hun at holde fast i sit kreative selv.

- Det er min drivkraft, og jeg ville blive så ked af det, hvis jeg skulle lukke af for det, siger hun og fortsætter:

- Og jeg tror, at det gør mig til en bedre mor, at jeg holder fast i den side af mig selv. Så det gør jeg blandt andet ved at lave den her film, som jo også netop skal vise, at der findes andre ting end moderskabet, der kan være enormt betydningsfulde.

Til filmfestival

"Hungud" har Sara Hjort Ditlevsen skrevet sammen med Amalie Olesen. I filmens anden bærende rolle ses Cyron Melville som kæresten Fabian.

Kortfilmen vises på kortfilmfestivalen Odense International Film Festival, som løber mellem 29. august og 4. september.

Filmen kan også ses på festivalens streamingtjeneste, offstream.dk.

Sara Hjort Ditlevsen fik idéen til kortfilmen 'Hungud', mens hun gik på teaterskole. Hun vidste, at hun ville være mor, men hvornår ville være det rette tidspunkt at sætte karrieren på pause?. (Arkivfoto).
Sara Hjort Ditlevsen fik idéen til kortfilmen "Hungud", mens hun gik på teaterskole. Hun vidste, at hun ville være mor, men hvornår ville være det rette tidspunkt at sætte karrieren på pause?. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS