Prins Henriks pension: Danskerne mangler fortsat forklaring
Mange danskere er fortsat forvirrede over, hvorfor prins Henrik valgte at gå på pension. Det viser en ny rundspørge.
Sidste år smed Dronning Margrethe en regulær bombe under nytårstalen: Prins Henrik går på pension.
– Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” – til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, sagde regenten sidste år.
Danskere forvirrede et år efter
Et år efter er danskerne dog stadig forvirrede over, hvorfor prins Henrik egentlig er gået på pension. Det viser en rundspørge, som Wilke har udført for Avisen.dk blandt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere.
24,8 procent tror, at prins Henrik er gået på pension på grund af sin alder. Andre 24,8 procent peger på andre årsager, mens 50,2 procent svarer, at de ikke aner, hvorfor prinsgemalen trak stikket.
Kongehusekspert: -Morsomt resultat
Sebastian Olden-Jørgensen, lektor i dansk historie ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at tallene viser, at der er stor forvirring omkring prins Henriks pension.
– Jeg synes, det er et rigtig morsomt resultat. Det er selvfølgelig fordi, hoffet har givet en pseudoforklaring. Ligesom hvis man kommer på arbejde med et blåt øje og siger, man er gået ind i en dør. Så er man kommet med en forklaring, men den virker bare usandsynlig. Så reagerer folk ved, at de ikke tror på det, siger han til Avisen.dk.
Derfor er det usædvanligt
Ifølge Anette Kokholm, chefredaktør på Familie Journal og kender af kongehuset, er der ikke noget underligt i, at danskerne spekulerer over prins Henriks situation.
– Det er usædvanligt, at en, der er gift med en regent, går på pension. Mig bekendt er det ikke sket før. Derfor er det også interessant og ikke så underligt, at det får folk til at spekulere, siger hun.
Nær ven: -Henrik er i hopla
Modekongen Erik Brandt ser prins Henrik som sin bedste ven, og de spiste for eksempel forleden frokost på Kongeskibet.
Her oplevede Erik Brandt en prinsgemal i hopla, der trods sine 82 år var både glad og fuld af livsglæde.
Hvis Erik Brandt skal komme med sit eget personlige bud, har det handlet om, at prinsgemalen vil drosle ned, når det gælder arrangementer, som han ikke mener er vigtige.
– Jeg tror, han er træt af de officielle ting, som er ligegyldige, siger Erik Brandt.
Så han er træt af at være bundet af officielle forpligtigelser og vil i stedet fokusere på de emner, hvor han føler, han kan gøre en forskel?
– Ja, bestemt. Han stiller kun op til de ting, som han har lyst til. Det forstår jeg godt. Men han er også træt af ikke at blive anerkendt.
Kongedrømmen blev aldrig opfyldt
Ifølge den personlige ven spiller det ind, at Prins Henrik ikke har fået opfyldt kongedrømmen.
– Jeg ved, at han gerne vil være konge. Man burde have gjort ham til Majestæt for lang tid siden – dengang Jens Otto Krag var statsminister. Han har anerkendt, at det er sådan, men han er meget bitter og føler ikke, at han bliver behandlet ordentligt, siger Erik Brandt til Avisen.dk.
Den forklaring er sandsynlig ifølge Sebastian Olden-Jørgensen.
– Den mest nærliggende forklaring er, at pensionen skyldes personlige frustrationer. Dem har han igennem lang tid givet udtryk for, især i de seneste år. Men det kan han jo ikke tillade sig at sige, siger han og uddyber.
– Jeg tror, han er en gammel mand, der ikke gider mere. Nu har han levet et langt liv i frustration, og nu gider han ikke mere. Man ser det hos ældre skuespillere, der siger, nu gider de ikke gå i flinkeskole længere. Nu vil de gøre, lige hvad de vil. Det er egentlig udtryk for det samme, siger han til Avisen.dk.