Politiet melder ud om historisk Højbjerg-mord
De seneste 3,5 år har Østjyllands Politi foretaget en række nye efterforskningsskridt i sagen om Marie Lock-Hansen, der i november 1967 blev skudt og dræbt på sin bopæl i Højbjerg
I begyndelsen af 2018 fik Østjyllands Politi en henvendelse fra en borger, der havde oplysninger om, hvem der kan have stået bag drabet på Marie Lock-Hansen.
Politiet har gennem årene jævnligt modtaget diverse tip og henvendelser af forskellig karakter i relation til den snart 54 år gamle drabssag, men denne henvendelse havde en sådan karakter, at det blev vurderet, at der var grundlag for at genoptage efterforskningen af sagen.
- Den nye henvendelse blev holdt op imod sagens andre oplysninger og medførte, at politiet fandt det relevant at afhøre en 90-årig mand, bosiddende i Canada, som mistænkt for drabet, siger advokaturchef Jacob Balsgaard.
Blev aldrig afhørt
Det lykkedes ikke at afhøre den 90-årige mand, idet han i juli 2018 via sin advokat meddelte, at han grundet sin fremskredne alder var bekymret for at sige noget, som han huskede forkert.
Via advokaten oplyste han tillige, at han ikke havde noget med drabet at gøre.
I oktober 2020 afgik pågældende ved døden i Canada i en alder af 93 år.
- Som mistænkt eller sigtet i en straffesag har man jo ikke pligt til at udtale sig, og der var ikke et stærkt nok mistankegrundlag til at foretage anholdelse af pågældende eller kræve ham udleveret til Danmark med henblik på varetægtsfængsling, siger Jacob Balsgaard.
Fortsatte efterforskning i Danmark
I stedet fortsatte politiet efterforskningen i Danmark for at efterprøve nogle af de oplysninger, der var tilgået.
Flere vidner blev genafhørt til sagen, der blev foretaget nye DNA-analyser, og genstande fra gerningsstedet blev med ny teknologi afsøgt for fingeraftryk.
Derudover foretog politiet blandt andet udgravninger på to ejendomme i Højbjerg, idet der var mistanke om, at gerningsvåbnet, som aldrig er blevet fundet, kunne være gemt eller nedgravet på stedet.
Ikke muligt at bevise skyld
Efterforskningen førte ikke til, at der fremkom yderligere beviser, der bestyrkede mistanken mod den ældre mand.
- Der er lavet et virkeligt grundigt og meget omfattende efterforskningsarbejde i løbet af de seneste 3,5 år. Det har ikke ført til, at der er fremkommet nye oplysninger, der kan knytte den nu afdøde mand til drabet på
Marie Lock-Hansen. Hvis han stadig havde været i live, ville der ikke have været tilstrækkelige beviser til, at der kunne rejses tiltale mod ham. Derfor er sigtelsen mod ham rent formelt også frafaldet, siger advokaturchef Jacob Balsgaard.
Efterforskningen afsluttet
Østjyllands Politi har nu afsluttet efterforskningen af sagen om drabet på Marie-Lock Hansen, idet der på nuværende tidspunkt ikke er flere mulige efterforskningsskridt.
Kun hvis der kommer nye og helt afgørende oplysninger, vil efterforskningen eventuelt kunne genoptages.