Runder skarpt hjørne i dag

Selv om Ulla Terkelsens tilværelse er knap så flyvemaskinebåren som tidligere, er den kendte korrespondent, der fylder 80 den 15. maj, stadig flyvende

Udgivet

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Ulla Terkelsen blev født i Aarhus i 1944 og tog navnet Terkelsen, da hun giftede sig med Svend Terkelsen under deres fælles engagement i anti-atomvåben demonstrationer.

Hun startede sin journalistkarriere ved at rejse med sin mand til Polen, hvor hun arbejdede for den statslige polske radio og senere blev journalist-elev på avisen Demokraten.

Efter ægteskabets opløsning beholdt hun efternavnet Terkelsen og fortsatte sin journalistkarriere, primært som freelancejournalist for DR og andre medier, og bor nu i Cannes.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Ulla Terkelsen og hendes mand Guy havde pakket bilen med barn, bagage og au pair og var kørt fra hjemmet i London på ferie til Italien i efteråret 1969, fri af alle deadlines.

Der var kun én anden på hotellet, en ældre engelsk dame, elegant med sjal om skuldrene. Hun plaprede løs, jovial og glad, inden hun slentrede småsnaldret ud i natten.

-Det ender godt

- Da jeg så hende, tænkte jeg: "Det er mig, når jeg bliver gammel - hun er fin! Hun ender godt", genfortæller Ulla Terkelsen.

Den aften fik den kendte korrespondent en premonition, som hun siger det efter mange år i udlandet - en forudanelse om, at det sydlandske ville egne sig godt til et ældre liv, hvor man arbejder mindre.

Bor i Cannes

Og sådan er det blevet, med undtagelse af at sjalet er skiftet ud med tørklæder.

I dag bor Ulla Terkelsen i Cannes, men hendes 80-års fødselsdag 15. maj bliver fejret i Danmark.

Her kom Ulla Terkelsen til verden i Aarhus i 1944 med pigenavnet Staalby.

Terkelsen tog hun, da hun blev gift med den litteraturstuderende Svend Terkelsen, som hun mødte til en demonstration mod atomvåben.

Blev elev på avis

Det var gennem ham, at hun endte som journalist. Han skulle studere i Polen, og hun rejste med og fik job på den statslige polske radio, der havde en dansk afdeling.

Parrets ophold blev til en historie bag på den hedengangne avis Demokraten. Da interviewet var slut, spurgte journalisten, hvad Ulla Terkelsen skulle nu.

- Hvad med det her?, lød det, og Ulla Terkelsen blev elev på avisen.

Beholdte navnet

Ægteskabet forliste, men efternavnet har hængt ved, og det samme har journalistikken.

- At leve tæt op ad tidens puls, og det, der sker, i den tid man er her, har været mit arbejde. Og jeg kunne ikke forestille mig et vigtigere, siger Ulla Terkelsen.

Som ung blev hendes talent hædret med et legat fra det daværende Landbrugsraadet til en lovende journalistelev. Prisen var en billet til London, som blev hendes base de næste mange år.

Blev boende i London

På en tur til Wales mødte hun førnævnte Guy, der også var journalist. De var gift i fire år og fik sønnen Nicholas.

Ulla Terkelsen fylder 80 år den 15. maj. - Jeg synes, det er et meget højt tal. Men, altså, ja, det er sagt mange gange - hvad er alternativet? Det er, at man er død, lyder det fra den kendte korrespondent. (Arkivfoto).

Ulla Terkelsen blev boende i London og arbejdede som freelancejournalist, især for DR.

I slutningen af 80'erne skulle monopolet brydes, og Ulla Terkelsen blev en af kræfterne bag.

Siden da har hun været et af ansigterne på kanalen.

En stor gave

- Jeg føler, at jeg stadigvæk lever med i det, der interesserer mig, som er verdens gang, og at jeg stadigvæk kan omsætte det i journalistik. Det betragter jeg som en meget stor gave, siger hun.

Når Ulla Terkelsen ikke rejser rundt i verden, kommenterer hun den fra sin altan i Cannes.

Lever det gode liv

- Jeg kunne godt gå på pension nu. Men foreløbig vil de gerne have, jeg bliver ved, siger hun.

- Jeg er meget glad for det liv, selv om det ikke er nær så flyvemaskinebåret, som da jeg var yngre.

- Det synes jeg godt, man kan tillade sig, når man bliver gammel. Det gode liv, la dolce vita.

Powered by Labrador CMS