Vilde tal: Så lidt musik på DR er af kvinder
En opgørelse over dansk musik på DR viser en stor forskel mellem mandlige og kvindelige kunstnere.
Kun to ud af ti numre, som i år er blevet spillet på en af DR’s radiokanaler, er med en kvinde som hovedkunster.
Det viser et svar til Folketingets Kulturudvalg fra fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S). Fordelingen er blevet opgjort indtil 12. november og dækker kun over danske musikere.
Artiklen fortsætter under videoen
Kvindelige kunstnere udgør i år blot 18,3 procent af de spillede musiknumre på tværs af DR’s otte radiokanaler, hvoraf syv kanaler spiller musik. Deres mandlige kolleger udgør 63,7 procent.
I 16 procent af de danske musiknumre optræder kvinder og mænd sammen. På to procent af sangene angives kunstnerens køn som ukendt.
Bør skifte ud
Formanden for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, mener, at DR bør have et bedre blik for den tid, vi lever i. Og det kræver ifølge ham, at der jævnligt sker udskiftning blandt public service-stationens redaktører.
– DR kan gøre det bedre. Jeg vil ikke kalde det en ommer, men DR bør være opmærksom på, hvem der udgør de redaktionelle udvalg, som tager beslutningen om, hvilken musik man spiller, siger Anders Laursen.
– Man må simpelthen prøve at følge med tiden, motivere og inspirere, så vi kan få så mange kvindelige kunstnere frem i billedet hos DR som overhovedet muligt, siger han.
Repræsentativt for branchen
En undersøgelse, som Dansk Live, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, JazzDanmark og Gramex fik lavet i 2017, viser dog, at kønsfordelingen på DR’s radiokanaler er rimelig repræsentativ for den danske musikbranche generelt.
Blandt Dansk Musiker Forbunds medlemmer var andelen af kvinder i 2016 cirka 26 procent i både den klassiske og rytmiske musik.
Spørgsmål: Er det ikke kunstigt, hvis DR skal spille mere musik med kvindelige kunstnere, når det egentlig ikke afspejler branchen?
– Men nu taler du problemet ind i løsningen, for det er jo netop derfor, at vi ønsker, at flere kvindelige kunstnere får en chance, siger Anders Laursen.
Skal tage ansvar
Anya Mathilde Poulsen, forfatter til en bog om kønnets betydning i rytmisk musik og stifter af netværket Hun Solo for kvindelige musikere, mener, at DR bør tage et større ansvar.
– Som en public service-station, som jo netop skal repræsentere hele befolkningen, synes jeg bestemt, at DR burde tage den rolle på sig og sørge for, at der bliver spillet det bredest mulige udvalg af kunstnere – også hvad angår køn, siger hun.
– Det vil klæde DR virkelig meget at indtage en mere aktiv rolle i forhold til det.
Med få kvindelige danske musikere i radioen har kvinder og piger, som lytter til musik, færre rollemodeller af spejle sig i, mener hun.
DR tager det alvorligt
Thomas Buch Andersen, fungerende radiochef i DR, understreger, at DR tager tallene alvorligt.
– Tallene illustrerer et strukturelt problem i hele branchen, som DR sammen med musikbranchen naturligvis skal gøre noget ved.
– Vores andel af musik med kvindelige kunstnere ligger på linje med andelen af danske kvindelige musikere. En stor del af opgaven er derfor at få flere kvindelige artister frem, siger han i en skriftlig kommentar.
Thomas Buch Andersen mener ikke, at kvoter på radiokanalerne er vejen frem. Men redaktionerne skal have fokus på, hvad der kan gøres for at sikre balancen, påpeger han.
Opgørelsen til Folketingets Kulturudvalg viser kønsfordelingen på musikere på DR’s radiokanaler siden 2015.
Og på trods af fokus på ligestilling i musikbranchen og opråb fra flere danske kvindelige kunstnere har kønsfordelingen stort ikke rokket sig de seneste år. Kun en smule til den skæve side.
Eksempelvis var der i 2015 en kvindelig kunster bag 20,5 procent af numrene, mens andelen for mandlige kunstnere var 58,3 procent.