Videnskabsmand og super-guitarist

Han er en af verdens bedste guitarister nogensinde, og så er han samtidig videnskabsmand. Brian May fra Queen fylder 75 år tirsdag den 19. juli

Udgivet Opdateret

Der er mange måder, man kan række ud efter stjernerne på.

Brian May har gjort det på to: som medlem af det legendariske britiske rockband Queen og som videnskabsmand med bijob for Nasa.

Han var i gang med en ph.d. i astrofysik, da han sammen med John Deacon på bas, Roger Taylor på trommer og Freddie Mercury som forsanger dannede Queen i 1970.

Mays far var rædselsslagen over, at sønnen ville droppe en god uddannelse til fordel for pop.

- Og han havde ret. Chancerne var imod os. Men vi havde denne vanvittige overbevisning, vi havde noget talent, og så var vi meget heldige, sagde Brian May sidste år i et interview med The Guardian.

Gennembrud i '75

Queen og Brian May, der 19. juli fylder 75, slog for alvor igennem i 1975.

Det skete med albummet "A Night At The Opera" med det næsten seks minutter lange kæmpehit "Bohemian Rhapsody", der spænder opfindsomt og varieret over ballade, opera og hård rock.

Dermed stemplede Queen ind i rockens verdenshistorie.

Brian May spillede i 2002 'God Save the Queen' i en historisk guitarsolo fra taget af Buckingham Palace i anledning af dronning Elizabeths 50-års jubilæum. Han spillede igen for dronningen ved hendes 70-års jubilæum tidligere i år, hvor billedet er fra.
Brian May spillede i 2002 "God Save the Queen" i en historisk guitarsolo fra taget af Buckingham Palace i anledning af dronning Elizabeths 50-års jubilæum. Han spillede igen for dronningen ved hendes 70-års jubilæum tidligere i år, hvor billedet er fra.

I mange år efter gennembruddet væltede bandet det ene hit efter det andet ud over rampen:

"Somebody to Love", "We Are The Champions", "Crazy Little Thing Called Love", "Radio Ga Ga", "I Want to Break Free" og "The Show Must Go On", der udkom i februar 1991 - samme år, som den aidssyge Freddie Mercury døde i november.

Verdens bedste 

Bandets til tider turbulente historie blev skildret i filmen "Bohemian Rhapsody" fra 2018.

Rammen om fortællingen er Queens 20 minutter lange optræden ved Live Aid-koncerten på Wembley i 1985.

En optræden, som et branchepanel siden har udråbt til verdens bedste livekoncert foran Jimi Hendrix' optræden på Woodstock i 1969.

Brian May har skrevet mange af Queens mest berømte sange som "'39", "Tie Your Mother Down", "We Will Rock You" og "The Show Must Go On".

Den hyperenergiske Freddie Mercury var altid i front og overskyggede ofte resten af bandet.

Heriblandt Brian May og hans fingernemme spil, der ikke mindst foldede sig ud i guitarsoloerne i numre som "Killer Queen" og "Bohemian Rhapsody".

Så eminent er hans spil, at musikmagasinet Rolling Stone har kåret ham som nummer 26 blandt alle tiders største guitarister.

Støv i rummet

Det ville dog have glædet hans far at vide, at Brian May i 2007 - efter 30 års pause - færdiggjorde sin ph.d. i astrofysik med en doktorafhandling om støv i rummet.

Han blev senere en del af Nasa-teamet bag "New Horizons", der i 2015 udforskede Pluto og andre objekter over 6 milliarder kilometer fra Jorden.

Brian May, der er gift for anden gang og far til tre, spiller stadig koncerter sammen med resterne af Queen. I søndags - to dage før sin fødselsdag - var det med Royal Arena i København som sin scene.

Powered by Labrador CMS