Tv-serie: Mandlige sygeplejersker kan være sexede
Forfatterne bag "Sygeplejeskolen" håber, at serien kan vække interessen for sygeplejeuddannelsen hos mænd.
Søndag aften kunne manuskriptforfatterne bag TV2 Charlies seersucces “Sygeplejeskolen”, Lars Mering og Claudia Boderke, endelig vise resultatet af deres arbejde frem, da sæson to havde premiere.
Serien tager afsæt i 1950’erne på sygehuset Fredenslund, hvor seks mænd som en del af et eksperiment får lov at uddanne sig til sygeplejersker, da der opstår mangel på kvinder i erhvervet.
Selv om det er mange år siden, er det stadig svært at finde mænd som sygeplejersker på hospitalsgangene.
Forfatterparret, der også privat er et par og har børn, håber, at serien kan sætte endnu mere fokus på kønsdiversitet på sygehusene.
For nylig var Lars Mering forbi sin læge, og her gav den kvindelige lægesekretær udtryk for, at flere mænd i sygeplejefaget er kærkomment.
– Rigtig mange kvindelige sygeplejersker siger også til os, at det er godt, der er mænd på den uddannelse. De fortæller, at det hjælper, fordi de har en anden måde at gøre det på,
– Det kan godt være sexet at være mandlig sygeplejerske. Det kan gøre noget godt. Vi håber en lille smule på at vise, hvor dygtige og kompetente mændene faktisk er, siger Lars Mering.
Ifølge Danmarks Statistik blev 141 mænd færdiguddannede som sygeplejersker i 2018 imod 2560 kvinder.
Lars Mering fortæller, at de i Spanien er oppe på 25 procent mandlige sygeplejersker. Især i de nordiske lande er der meget få mandlige sygeplejersker i forhold til sydpå.
– Det er da en smule tankevækkende, at det er muligt for mænd i dag at blive sygeplejersker, men alligevel er det meget få mænd, der vælger det. Så der er jo sandsynligvis stadigvæk nogle fordomme, siger Lars Mering.
Manuskriptforfatterparret er stolte over, at de har ramt følelsen af 1950’ernes konservative hospitalsgang, der blandt andet består af en striks afdelingssygeplejerske, omsorgsfulde mandlige og kvindelige sygeplejersker, og en ufølsom mandlig overlæge.
– Vi var så bange for, om det nu var ægte nok. Troværdigheden i det, de gør og siger til hinanden, og omgangen med patienterne skulle være i orden, siger Lars Mering.
– I vores research mødtes vi med nogle ældre sygeplejersker, som var unge dengang. De fortalte os historier og detaljer og har virkelig hjulpet os med at skabe det der billede af, hvordan det var. De har givet os feedback og sagt, at det var ligesom at være der igen, tilføjer Claudia Boderke.
Parret fik pludselig travlt, da TV2 ringede og bad dem om at gå i gang med at skrive anden sæson, allerede før at den første sæson havde fået premiere i efteråret 2018.
Det viste sig da også hurtigt, at serien var en succes. 489.000 seere så i snit med ved hvert afsnit, hvilket er rekord for TV2 Charlie.
– Det gik simpelthen så hurtigt. Vi har ikke lavet andet end at skrive, også i weekenderne, siger Claudia Boderke.
Hun vurderer, at det var nemmere at skrive anden sæson, fordi karaktererne fik et ansigt i første sæson. Pludselig kunne de se, hvem der havde humor, og hvem der var gode til de mere varme øjeblikke.
– I første sæson sidder man jo og skriver til nogle karakterer, som man har opfundet. Man ved ikke, hvordan de ender med at blive. Men nu har de pludselig fået øjne, siger Claudia Boderke.
Anden sæson af “Sygeplejeskolen” bliver vist på TV2 Charlie og kan også streames på TV2 Play.