Trumps Mexico-mur på festival

Kunsten på årets festival skal involvere og påvirke festivalgæsterne til at tage stilling til ulighed.

Udgivet Opdateret

Selv om de fleste nok forbinder Roskilde Festival med musik, så har festivalen også andet at byde på.

Der er nemlig også et kunstprogram på festivalen, og i år er KlubRå, der er et af flere kunstområder, blevet fordoblet i størrelse.

Området, der åbnede sidste år, var en succes med 38.000 besøgende gæster. Det fylder nu 2400 kvadratmeter.

Trumps mur på KlubRå

Fire mure med en højde på ti meter tårner sig op, når gæsterne på årets Roskilde Festival nærmer sig Orange Scene.

Murene er baseret på prototypen til den mur, den amerikanske præsident, Donald Trump, vil bygge på grænsen mod Mexico.

De skal få gæsterne til at stoppe op og reflektere, forklarer kunstansvarlig Signe Brink Wehl.

– Det er for at give dem mulighed for at reflektere og kalde til kritisk refleksion over den måde, grænser globalt bliver lukket – både fysisk og digitalt.

– Det er også for at skabe mulighed for en diskussion, som ikke kun foregår på festivalpladsen, men som rækker langt ud i vores samfund, siger hun.

Tager folk ikke bare på festival for at drikke øl og høre musik?

– Roskilde Festival er ikke den værste ramme at møde kunst i. Det er langt fra museets hvide vægge, og vi tror, at kunsten kan noget for fællesskab.

– Den reflekterer over samtiden, og det kan være med til at skubbe vores festivalgæster til at reflektere over samfundet, siger Signe Brink Wehl.

Murene, som går under navnet “Equality Walls”, er en del af festivalens kunstprogram.

Whistleblower på programmet

Programmet tæller blandt andet et oplæg fra den amerikanske whistleblower Chelsea Manning og området KlubRå, der i år er blevet fordoblet i størrelse.

Det giver ifølge professor i erhvervs- og oplevelsesøkonomi Jon Sundbo fra Roskilde Universitet god mening, at Roskilde Festival udvider sin satsning på kunst.

Han peger på, at der er kommet mange festivaler, og at det derfor også i højere grad er aktiviteterne ud over musikken, som de konkurrerer på.

– Alle festivaler satser på et bredere aktivitetsplan – altså andre aktiviteter end hovedaktiviteten. Det vil deltagerne gerne have, for det giver dem en større oplevelse.

– Det er også et parameter, hvor de forskellige festivaler konkurrerer med hinanden. Så det giver god mening, at Roskilde Festival også satser på kunst, forklarer han.

Mere end 100 kunstnere

Mere end 100 forskellige kunstnere, musikere og aktivister bidrager til årets kunstprogram.

Her kan du læse om Roskilde Festivals kunstsatsning:

* Roskilde Festival ønsker med kunsten på festivalen, at “involvere, overraske og påvirke festivaldeltagerne til at tage stilling – både på festivalen og i samfundet generelt”.

* Kunstprogrammet på festivalen sætter fokus på lighed og ulighed. Det tæller blandt andet billedkunst, lydkunst, performance og såkaldte talks, der er oplæg.

* Mere end 100 forskellige kunstnere, musikere og aktivister har bidraget til årets program.

* Programmet tæller blandt andre Chelsea Manning, som er whistleblower og tidligere amerikansk soldat. Hun skal holde et oplæg om og debattere rettigheder.

* Manning blev i idømt 35 års fængsel for at have lækket fortrolig information om USA’s krigsførelse i Afghanistan og Irak, men blev benådet af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama efter syv års fængsel.

* Festivalgæsterne vil ligeledes kunne opleve fire kopier af prototypen af den mur, den amerikanske præsident, Donald Trump, vil bygge på grænsen mod Mexico.

* Murene, der går under navnet “Equality Walls” er ti meter høje og seks meter brede. De spærrer vejen, når publikum nærmer sig Orange Scene.

* Kunsten på Roskilde Festival er spredt over flere forskellige områder. Det kan blandt andet opleves i Art Zone, som ligger tæt ved hovedscenen Orange Scene, og KlubRå.

* KlubRå åbnede sidste år og er et samarbejde med Tuborg. Navnet er en hilsen til øllen Tuborg Rå, der blev udviklet til Roskilde Festival, og som nu sælges på festivalen for fjerde år i træk.

Kilder: Roskilde Festival, Ritzau.

Powered by Labrador CMS