To danskere får hæderlige titler

Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth er på en liste over de 40 mest indflydelsesrige kvinder i filmbranchen

Udgivet Opdateret

De to danske producere Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen har fået plads på en liste over de 40 mest indflydelsesrige kvinder i den internationale filmindustri.

Listen er offentliggjort af det amerikanske filmmagasin The Hollywood Reporter.

Den er blevet offentliggjort mandag i anledning af Cannes Film Festival, som finder sted denne uge.

Produceret flere hit

Sisse Graum Jørgensen har produceret alle Susanne Biers danske film og har blandt andet også produceret den oscarvindende Thomas Vinterberg-film "Druk".

Foruden de to oscarstatuetter, som hun har været med til at vinde for "Druk" og "Hævnen", har hun produceret yderligere tre film, der har været nomineret til en Oscar.

Louise Vesth har produceret flere film for Lars von Trier, herunder "Melancholia" og "Nymphomaniac". Derudover er hun også produceren bag de første seks sæsoner af Klovn-serien samt den nyeste sæson af Riget.

Sisse Graum Jørgensen (til venstre) har produceret alle Susanne Biers (i midten) danske film. Nu er hun at finde på The Hollywood Reporters liste over de mest indflydelsesrige kvinder i filmindustrien. (Arkivfoto).
Sisse Graum Jørgensen (til venstre) har produceret alle Susanne Biers (i midten) danske film. Nu er hun at finde på The Hollywood Reporters liste over de mest indflydelsesrige kvinder i filmindustrien. (Arkivfoto).

Begge i Zentropa

Sammen har Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen produceret filmen "En kongelig affære" fra 2012, som blev nomineret til en Oscar i kategorien for bedste internationale film.

Begge producere sidder i produktionsselskabet Zentropas ledelse sammen med administrerende direktør Anders Kjærhauge.

På The Hollywood Reporters liste findes filmfolk fra hele verden. Listen hylder kvinder, der efter covid-19 fortsat får film ud til publikum.

Europæisk kraftcenter

- Disse kvinder har fundet en måde at sikre sig pengene og partnerne til at blive ved med at lave de historier, de holder af, skriver mediet.

Om Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen skriver mediet, at de "har bygget et europæisk kraftcenter for indiefilm, som er dygtige til at levere internationale prisvindere".

Foruden de to danske producere finder man også nogle af kræfterne bag internationale succeser som "Parasite", "Everything Everywhere All at Once" og "Triangle of Sadness" på listen.

Louise Vesth (til højre) har blandt andet produceret Lars von Trier-filmen 'The House That Jack Built'. Det er Lars von Trier til venstre. (Arkivfoto).
Louise Vesth (til højre) har blandt andet produceret Lars von Trier-filmen "The House That Jack Built". Det er Lars von Trier til venstre. (Arkivfoto).

OSCAR-UDDELING

Academy Award eller Oscar er en pris, som uddeles af det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) for at hylde folk i og bag filmindustriens bedste produkter. Den officielle ceremoni, hvorunder priserne uddeles, anses for at være en af de mest betydningsfulde prisuddelinger i verden og transmitteres årligt til mere end 200 lande. Oscaruddelingens opbygning og sceneshow har inspireret Grammy Awards (for musik), Emmy Awards (for fjernsyn) og Tony Awards (for teater).

AMPAS blev oprindeligt udtænkt af Metro-Goldwyn-Mayer-studiechefen Louis B. Mayer som en professionel æresorganisation for at hjælpe med at forbedre filmindustriens omdømme. Selve Oscaren blev senere indviet af Akademiet som en pris "af fortjeneste for en særlig præstation" i industrien.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS