Svensk filmby vil have dansk filmkonge fjernet

Selskabet "Film i Väst" fra Trollhättan tager nu konsekvensen af debat om seksuel chikane i filmmiljøet. Det kommer til at gå ud over Peter Aalbæk Jensen.

Udgivet Opdateret

Zentropa er indblandet i sexsag – og står det til svenskerne, kommer filmmanden Peter Aalbæk Jensen ikke længere til at stå i spidsen for film, der er produceret i byen Trollhättan.

Det er selskabet Film i Väst, der ifølge avisen GP nu melder kontant ud efter den seneste tids debat om kulturen i filmselskabet Zentropa.

Film i Väst, der støtter og samarbejder med filmselskaber, der vil optage i Trollhättan, har forlangt, at Peter Aalbæk Jensen fjernes som producent af den kommende Lars von Trier-film, “The House That Jack Built”.

Nægter samarbejde med Zentropa

– Vi kan ikke samarbejde med Zentropa, når Peter Aalbæk Jensen er producent på vores fælles produktioner, siger Film i Västs administrerende direktør, Mikael Fellenius.

Debatten om Zentropa begyndte, da sangerinden Björk i kølvandet på historierne om sexchikane i filmindustrien i Hollywood i et Facebook-opslag fortalte, hvordan hun også følte sig chikaneret af Lars von Trier under optagelserne til “Dancer in the Dark” tilbage omkring årtusindskiftet.

Kritikken er dog pure blevet afvist af Peter Aalbæk Jensen, som blandt andet fik nævnt, at han selv flere gange har klasket kvindelige ansatte bagi.

Aalbæk Jensen afviser stilskifte

Peter Aalbæk Jensen afviser i et interview med SVT’s Kulturnyheterna, at han vil ændre stil eller holdning.

– Hvis svenskerne kun vil arbejde med aseksuelle socialdemokrater, så er det deres ret, siger han og konstaterer i samme interview, at der findes andre lande end Sverige, man kan lave film i.

Der har i mange år været et tæt samarbejde mellem Film i Väst og Zentropa.

En lang række af Lars von Triers film er optaget i Sverige, og det samme er den kommende film, der får premiere næste år.

Projektet er ikke i fare

Filmselskabet Zentropas samarbejde med den svenske filmby Trollhättan ikke i fare.

Det vurderer selskabets administrerende direktør, Anders Kjærhauge.

– Vi har arbejdet sammen med dem i 25 år, og det er jo ikke første gang, at vi er uenige. Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før, siger Anders Kjærhauge.

Ikke længere producent

Han understreger, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere er producent på Lars von Triers film.

Den karismatiske filmmand har heller ikke været med til at finansiere den kommende film, “The House That Jack Built”.

Derfor er der ikke umiddelbart noget problem i at efterleve et eventuelt svensk krav om, at Aalbæks navn skal fjernes fra filmen.

Powered by Labrador CMS