Skyggetanten: Da Kristen og Elisabeth mødte hinanden første gang

Fjerde afsnit af Matador hedder Skyggetanten, og her bliver der igen skabt splid mellem familien Skjern og familien Varnæs.

Jesper Langberg og Helle Virkner ved indspilningerne til Matador. De spillede Kristen Skjern og Elisabeth Friis, der mødte hinanden første gang i afsnittet Skyggetanten. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Da fjerde afsnit af Matador, med titlen Skyggetanten, blev vist på DR lørdag aften, 27. maj 2017, var det ottende gang, at serien blev vist på TV. Det er i dét afsnit, at vi for alvor oplever, hvor vidtrækkende konflikten er mellem familien Skjern og familien Varnæs.

Indtil da havde Mads Andersen Skjern og hans familie samt Hans Christian Varnæs og hans familie ikke haft megen kontakt, efter at Mads og Daniel var kommet til Korsbæk i 1929.

Skyggetanten foregår i 1931, og her bliver familierne tvunget til igen at forholde sig til hinanden, da Kristen Skjern og Elisabeth Friis mødes.

Mødet sker, passende for de to, til en koncert. Herefter bliver de to meget hurtigt meget forelskede, forlovede og er sådan set klar til at blive gift. Men så sætter striden mellem de to familier en stopper for romancen … omend kun for en stund. Men det kommer vi til at opleve meget mere af i de senere afsnit af serien.

Skyggetanten rejser væk

For at komme væk fra den afbrudte forlovelse og skuffelsen over ikke at kunne få sin Kristen drager Elisabeth til Østrig med doktor Hansen og Oberst Hachel. Målet er Salzburg-koncerterne, der ifølge festivalens egen hjemmeside opstod i 1920, og som faktisk stadig eksisterer i dag.

I 2017 afvikles koncerterne fra 21. juli til 30. august. I 1931, da Elisabeth formentlig var afsted, fejrede man blandt andet 175-års fødselsdagen for Mozart.

Mens Elisabeth var i Østrig, havde Hans Christian opfordret hende til at tage koncerttimer hos selveste Alexander Brailovsky. Det er jo ikke sådan at vide, hvor rig Hans Christian faktisk er. Men det er tvivlsomt, om han havde råd til at hyre Alexander Brailovsky, der var en anerkendt koncert-pianist i tiden mellem de to verdenskrige. 

Nu, vi er ved penge, så må vi ikke glemme stakkels Albert Arnesen, hvis deroute fortsætter i Skyggetanten. Det kommer her frem, at han mangler 30.000 kroner for at drive forretningen videre. Ifølge Gamlepenge.dker 30.000 kroner i dagens penge et beløb på i alt 1.228.820 kroner. Med andre ord er det ikke småpenge, Albert står og mangler. I samme åndedrag kan vi nævne, at Maudes maleri, som Agnes får af Boldt, i 2017-penge har kostet Boldt 82 kroner. Det var måske derfor, Maude ville hjem i utide?

Powered by Labrador CMS