Skubbede til grænserne

Art Spiegelmans tegneserieroman "Maus", der viser jødeforfølgelsen gennem et dyreperspektiv, blev verdensberømt og vandt en Pulitzer. 15. februar fylder han 75

Offentliggjort Sidst opdateret

Nazister som katte og jøder som mus.

Art Spiegelman skubber til grænserne med sin såkaldte graphic novel - der på dansk bedst kan betegnes som en tegneserieroman - "Maus".

I "Maus" fortolker Art Spiegelman Holocaust gennem sin fars oplevelser som polsk jøde under Anden Verdenskrig, hvor figurerne altså er dyr.

"Maus" har autobiografiske træk og fortæller sideløbende med historien om faderens overlevelse om et anstrengt far-søn-forhold mellem Art Spiegelman og faderen samt en mor, der begik selvmord.

Spiegelman vandt en Pulitzer-pris for "Maus" - det var den første tegneserieroman til at vinde den prestigefyldte pris.

75 år i dag

Art Spiegelman fylder 75 år den 15. februar og betegnes i dag som en af de store tegneserieskabere i USA.

Han er født i Sverige, men familien rejse til USA i starten af 1950'erne. Som ung skabte og solgte han klistermærkebyttekort, og i 1970'erne blev han så småt kendt i det amerikanske tegneseriemiljø for sin skarpe streg.

Det var her, han begyndte at skrive på "Maus".

Han blev medredaktør på tegneseriemagasinerne "Arcade" og "Raw", og det var i sidstnævnte, at "Maus" blev udgivet.

Ømtåleligt emne

"Maus" har dog også skabt kontroverser på grund af det ømtålelige emne. Sidste år forbød en skole i Tennessee i USA sågar tegneserieromanen.

Art Spiegelman er også blevet kendt som en ytringsfrihedsdebattør og har blandet sig i debatten om Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten. Han problematiserede dem faktisk.

Ifølge Berlingske forsvarede han Jyllands-Postens ret til at trykke tegningerne. Men han problematiserede også, at tegningerne var et "bestillingsarbejde fra en højreorienteret avis".

Generelt har Spiegelman flere gange ageret politisk. Han arbejdede i en række år på magasinet The New Yorker, men forlod bladet, fordi han mente, at det var for regeringsvenligt i forbindelse med, at USA gik ind i Irak.

Art Spiegelman har en snedig streg. (Arkivfoto).
Art Spiegelman har en snedig streg. (Arkivfoto).

Langt mere seriøse

Spiegelman krediteres ofte for at have bidraget markant til, at tegneserier i dag bliver taget langt mere seriøst som medie end før i tiden, ligesom han har hjulpet mange yngre tegneserieskabere frem.

Art Spiegelman er gift med Francoise Mouly og far til Nadja og Dashiell Spiegelman.

Powered by Labrador CMS