Siger undskyld

Sacheen Littlefeather, der i 1973 holdt historisk tale, blev i årevis nedgjort. Nu får hun undskyldning

Udgivet Opdateret

Oscar-akademiet har undskyldt over for aktivist og skuespiller Sacheen Littlefeather, der blev udsat for hård behandling efter en tale i 1973.

Det skriver akademiet i en udtalelse.

Her lyder det også, at hun er blevet inviteret til at tale i akademiets filmmuseum i Los Angeles i næste måned.

Sacheen Littlefeather er en del af USA's oprindelige folk og har rødder i stammerne Apache og Yaqui. Hun modtog i 1973 en Oscar på vegne af den amerikanske stjerneskuespiller Marlon Brando.

Vandt Oscar

Brando, der vandt for sin rolle i "The Godfather", sendte Littlefeather i sit sted for at kritisere Hollywoods behandling af USA's oprindelige folk.

Talen er siden blevet historisk og betragtes som den første politiske tale ved oscarshowet. Siden da har mange holdt politiske taler.

Sacheen Littlefeather blev tilbage i 1973 buhet af scenen og i de efterfølgende år nedgjort og hånet af store dele af filmindustrien.

- De skældsord, som du stod model til, på grund af dine udtalelser, var uberettigede og uretfærdige, lød det i juni i et brev fra den daværende præsident for Oscar-akademiet, David Rubin, til Littlefeather.

Sacheen Littlefeather modtog i 1973 en Oscar på vegne af Marlon Brando. Det skete for at sætte fokus på Hollywoods behandling af USA's oprindelige folk. (Arkivfoto).
Sacheen Littlefeather modtog i 1973 en Oscar på vegne af Marlon Brando. Det skete for at sætte fokus på Hollywoods behandling af USA's oprindelige folk. (Arkivfoto).

Inviteret til los Angeles

Brevet blev offentliggjort mandag, samtidig med at Littlefather blev inviteret til Los Angeles for at tale i akademiets filmmuseum i næste måned.

Sacheen Littlefeather har selv reageret på akademiets undskyldning.

- I forhold til undskyldningen så er os indianere et meget tålmodigt folk. Det er jo kun 50 år siden!, skriver hun i en udtalelse.

- Det varmer mit hjerte dybt at se, hvor meget der har ændret sig, siden jeg ikke blev accepteret af akademiet for 50 år siden. Jeg er så stolt af alle dem, der kommer til at stå på scenen (i Los Angeles, red.), lyder det.

Littlefeather har selv tidligere udtalt, at westernstjernen John Wayne måtte holdes tilbage for ikke at angribe hende ved showet i 1973.

Arrangementet i filmmuseet i Los Angeles finder sted 17. september.

Powered by Labrador CMS