Snyder så det driver

En række af landets universiteter har oplevet en markant stigning i sager om snyd til eksamen i forhold til sidste år.

De studerende har i store dele af 2020 været sendt hjem – også til eksamener. (Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

(Citathistorie fra Magisterbladet)

Studerende snyder meget mere til eksamen under corona. Det skriver DM Akademikerbladet.

På Københavns Universitet og DTU er antallet af sager om eksamenssnyd fordoblet, mens CBS har haft over 10 gange så mange tilfælde af ikke-tilladt samarbejde i år sammenlignet med sidste år.

– Det er svært at sige, hvad den nøjagtige årsag er, men det er da påfaldende, at stigningen falder sammen med omlægning til onlineeksamener, siger vicedirektøren for Uddannelser og Studerende på KU, Rie Snekkerup til DM Akademikerbladet.

– Vi kan se, at de har samarbejdet og kommunikeret mere med deres medstuderende, end hvad de havde lov til. Det er en bred stigning, så på den måde er der ikke et mønster, siger Rie Snekkerup

Mens KU normalt har 50-60 sager om eksamenssnyd, er tallet allerede over 100 i år. Stigningen kan ikke spores til en enkelt eksamen, årgang eller fag, forklarer vicedirektøren.

Lettere at snyde

Studenterrådet på KUs forperson Mike Gudbergsen minder om, at mange studerende har følt sig pressede under hjemsendelsen, og at undervisningen har været dårligere end sædvanligt.

– Det er ærgerligt, da snyd ikke gavner nogen. Men jeg kan godt forstå, hvis mange studerende har følt sig presset i foråret. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal snyde, tilføjer han.

Mike Gudbergsen peger også på eksamensformen som mulig årsag til stigningen i snyd.

– Når man omlægger eksamener, som normalt er stedprøver, til hjemmeprøver, hvor man stadig ikke må bruge hjælpemidler, så åbner man op for, at det er lettere at snyde, siger han til DM Akademikerbladet.

Sætter ind med kampagne

Også CBS melder om en stigning af tilfælde af mistanke om snyd. Sidste år modtog CBS 15 indberetninger om ikke-tilladt samarbejde mellem studerende under prøver. I år har de modtaget 178.

Den voldsomme stigning har fået CBS til at starte en kampagne, der har til formål at oplyse studerende om, hvordan de undgår at komme til at snyde i eksamen uden at vide det.

Derudover skal nystartede studerende igennem et onlinekursus i akademisk redelighed.

Udover CBS og KU, så har DTU også set en markant stigning i mistanke om snyd. På DTU blev 183 studerende indberettet for mistanke om eksamenssnyd i 2019, hvoraf 117 blev sanktioneret. Tallet for 2020 ligger indtil videre på ca. 265, tæt på en fordobling. Hvor mange af disse der bliver sanktioneret, er ikke opgjort endnu.

Vicedirektør Rie Snekkerup fra KU understreger overfor DM Akademikerbladet, at de fleste studerende stadig overholder reglerne.

– Vi har over foråret afviklet mere end 150.000 eksamenshandlinger, så tallet skal ses i forhold til det.

Powered by Labrador CMS