Særlig hilsen til kongeparret

Den tidligere amerikanske præsident lykønsker det norske kongepar med 30 år på tronen

USA’s forhenværende præsident, Bill Clinton, har sendt en personlige hilsen til det norske kongepar i anledning af, at de i år kan fejre 30 års jubilæum på tronen. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/REUTERS/Shannon Stapleton
USA’s forhenværende præsident, Bill Clinton, har sendt en personlige hilsen til det norske kongepar i anledning af, at de i år kan fejre 30 års jubilæum på tronen. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/REUTERS/Shannon Stapleton
Udgivet Opdateret

Den forhenværende amerikanske præsident, Bill Clinton, har sendt en personlig video-hilsen og lykønskning til norske kong Harald og dronning Sonja, der i år kan fejre, at de nu har siddet 30 år på tronen.

Kong Harald tog over efter sin far kong Olav, der døde den 17. januar 1991.

Med i TV-dokumentar

Under normalt ville et sådan jubilæum bliver fejret med pomp og pragt, men det tillader corona-pandemien desværre ikke. Den norske befolkning kan dog glæde sig over, at de i stedet kan se med i en TV dokumentar-serie på den statslige TV-kanal NRK , kongeparret har indvilget i at medvirke i.

Her taler de, som Kendte.dk tidligere har skrevet, om deres 30 år på tronen og de omkring 50 statsbesøg, de har deltaget i gennem årene. Blandt andet om et besøg i USA i 1995, hvor de blev ‘glemt’ af daværende præsident Clinton foran Det Hvide Hus.

Har ikke glemt det

Netop denne episode nævner Clinton med et smil i den video-hilsen, han har sendt til kongeparret, og som blevet delt af den norske historiker og kongehusekspert Oskar Aanmoen på Twitter.

“I anledning af jubilæet har forhenværende præsident Bill Clinton sendt Norges konge og dronning følgende gratulation,” skriver han som en introduktion til lykønskningen.

“Det er rigtigt når kongen fortæller, at der skete en masse i Det Hvide Hus den dag vi skulle mødes. Og der var en smule forvirring i starten. Men jeg husker hvor elskværdige både kongen og dronningen var. De tog det med godt mod og det var et utrolig behageligt besøg,” hører man Bill Clinton sige i videoen.

Han fortæller også, at det under besøget var spændende at lytte til kongens fortælling om, hvordan han under Anden Verdenskrig boede i Det Hvide Hus som barn, mens de gik rundt i huset.

Takker hele Norge

Bill Clinton retter også en tak og et tillykke til såvel kongeparret som hele den norske befolkning.

“Jeg takker Deres Majestæt for trofast at repræsentere deres land på den bedste måde i 30 år og sender mine varmeste lykønskninger til Dem og til alle i Norge med et ønske om fortsat godt helbred, lykke og succes. Jeg er dybt inspireret af de mange års lederskab, Norge har vist, når det kommer til at støtte mennesker i nød overalt i verden, ” siger han.

For helt at forstå Bill Clintons ord hører det med, at kongen under Anden Verdenskrig som barn sammen med sin mor og sine to søstre i et par måneder var gæster hos præsident Franklin D. Roosevelt i Det Hvide Hus.

Powered by Labrador CMS