Sådan kommer Henriks sidste rejse til at foregå
Nu er der endelig nyt om, hvordan prinsen skal bisættes.
Hvordan skal Prins Henrik begraves? Og skal Prins Henrik begraves, bisættes eller kremeres?
Det melder kongehuset nu ud.
Siden Prins Henrik tidligere meldte ud, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke sammen med dronningen, har der været mange spekulationer om, hvordan hans begravelse – eller andet – vil komme til at foregå.
Hofreporter ved Ekstra Bladet fortalte tidligere til Newsbreak.dk, at det hele var planlagt – også selv om det ikke var blevet offentliggjort.
Det er det nu.
Prins Henrik begraves ikke – han kremeres
Prinsen har bestemt, at han skal kremeres. Herefter skal halvdelen af hans aske spredes i havet, den anden skal i en urne nedgraves i den private have Fredensborg slotshave.
Det er netop blevet oplyst i en pressebriefing, hvor Ekstra Bladet var tilstede.
Prinsen bliver bisat 20. februar klokken 11.00. Det bliver Erik Norman Svendsen, der kommer til at stå for bisættelsen.
Der er endnu ikke valgt salmer, oplyser kongehuset.
Klokken 10.00 torsdag bliver båren kørt fra Fredensborg til Amalienborg. Den bliver fulgt af familien i Store Krone.
Mulighed for et sidste farvel
Fredag klokken 18 overføres båren fra Amalienborg til Christiansborgs Slotskirke. Der vil være castrum doloris fra lørdag aften og til og med mandag, hvor offentligheden har mulighed for at sige farvel til prinsen.
Torsdag vil der være salut fra Batteriet Sixtus på Holmen i København.
Prins Henrik har ønsket, at hans bisættelse bliver en mindre ceremoni kun med nærmeste familie og ganske få andre. Det oplyser kongehuset på pressebriefingen.
Kongehuset har endnu ikke ønsket at sige noget om gæstelisten, eller om der kommer andre kongelige til bisættelsen.
Prins Henrik begraves altså ikke, men bliver bisat.
Giv en sidste hilsen
Der er mulighed for, at give en sidste hilsen til Prins Henrik.
Det oplyser kongehuset.
Der vil fra onsdag morgen klokken 9.00-17.00 og i samme tidsrum frem til 20. februar være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ i Amaliegade 18 i København.
Der er derudover meldt hofsorg fra i dag, onsdag 14. februar, til og med onsdag 14. marts.
I sørgeperioden deltager Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke i selskabelige eller underholdende arrangementer. Under hofsorgen bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden. Personale i uniform vil bære sørgebind på venstre overarm, står der i meddelelsen.
Hofsorg er betegnelse for en kortere eller længere sørgeperiode ved hoffet i forbindelse med et dødsfald i den kongelige familie. Sørgetidens længde fastsættes af regenten.
Billed Bladets kongehusekspert Trine Larsen fortæller klokken 8.34 på TV2 News, at hele Livgardens personel er kaldt ind til en mindehøjtidelighed.
Som det fremgår af billedet, er en rustvogn netop er ankommet til Fredensborg.
Du kan følge situationen minut for minut under artiklen.
Over artiklen kan du se de sidst nye billeder.
Lars Løkke: “Han var et anker”
I en pressemeddelelse fra statsministeriet udtrykker Lars Løkke Rasmussen sin sorg:
Det er med stor sorg, at jeg har modtaget meddelelsen om Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.
Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet. Livet skulle leves og opleves. Derfor var det altid en beleven og engageret prins, man mødte.
Prins Henrik har på fornem vis repræsenteret Danmark. Hans engagement var smittende, og hans indsigt enorm, uanset hvor og i hvilken sammenhæng han færdedes.
Prinsens livsglæde foldede sig for alvor ud sammen med børnebørnene, der heldigvis fik mange år til at lære deres lune og kærlige farfar at kende.
Prinsen bevarede, trods sygdom, sit gode humør til det sidste. Det er beundringsværdigt, hvor fint den kongelige familie har tacklet og åbent fortalt om den svære tid, de har været igennem.
Den kongelige familie har mistet et anker.
Æret være Prins Henriks minde.
Flages på halvt
I en pressemeddelelse fra justitsministeriet oplyses der, at der fra ondsag klokken 08 flages på halvt indtil solnedgang fra samtlige bygninger og statsskibe.
Der flages på tilsvarende vis hver dag og frem til den 20. februar 2018 på halv stang fra kl. 08.00 og indtil solnedgang.
Som øvrige statsbygninger flager vi i dag på halv på grund af HKH Prins Henriks død #politidk pic.twitter.com/8AioeYaPrz
— Københavns Politi (@KobenhavnPoliti) February 14, 2018
Den 20. februar 2018 flages der på halv stang fra klokken 8.00 og frem til velsignelsen. Efter velsignelsen flages på hel stang indtil solnedgang.