VI rejser længere for at komme på arbejde

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Danskerne pendler stadig længere for at komme på arbejde.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne sidste år i gennemsnit tilbagelagde 19,8 kilometer for at komme fra bopælen til arbejdspladsen. Det er 2,7 kilometer længere end for ti år siden.

Afdelingsleder Kasper Rosenstand, Vejdirektoratet, har flere bud på, hvorfor danskerne kører længere og længere for at komme på arbejdet.

»Det kan blandt andet hænge sammen med, at vi har haft en periode, hvor det ikke har været så nemt at sælge sin bolig. Så har mange beholdt boligen, selv om de måske har fået job længere væk fra hjemmet,« siger han.

Afdelingslederen peger også på tendensen omkring, at både private virksomheder og det offentlige samler arbejdspladserne på færre adresser.

»Der er en tendens til centralisering, og det ser vi både ved, at virksomheder lægger afdelinger sammen, ligesom eksempelvis mindre sygehuse nedlægges og erstattes af større enheder. På den måde er der flere job, der flytter til større byer,« siger Kasper Rosenstand.

Tallene viser, at borgere i Vest- og Sydsjælland pendler længst med en gennemsnitlig pendlerafstand på 28 kilometer.

Jyder pendler i gennemsnit 21-22 kilometer for at komme på arbejde, mens borgerne i hovedstadsregionen har den korteste pendlerafstand på cirka 15 kilometer.

»Folk, der bor i hovedstadsområdet, har lettere adgang til kollektiv transport, og der er også mange arbejdspladser, der ligger her. Så det er jo en åbenlys forklaring på, at pendlerafstanden er mindre i den del af landet,« siger Kasper Rosenstand.

Bilen er det foretrukne transportmiddel til pendling, specielt på de længere distancer over 20 kilometer. Her foregår cirka 80 procent af turene med bil og knap 20 procent med kollektiv transport, viser en opgørelse fra DTU Transport. På de korte ture er det mest gang og cykel, som benyttes som transportmiddel.

Powered by Labrador CMS