Sådan bliver kronprinsens Royal Run efter operation
En diskusprolaps satte en stopper for kronprinsens ambitioner om en god tid sidste år til Royal Run.
Kronprins Frederik er kendt som en yderst ivrig og aktiv sportsmand. Og sidste år da kronprinsen annoncerede det stort anlagt Royal Run, der forventede alle nok, at kronprinsen ville slå både unger og hustru, men sådan gik det langt fra. Han blev slået af kronprinsesse Mary, som havde en bedre tid.
Det skyldtes, at kronprinsen gennem noget tid havde oplevet, at have problemer med ryggen. I en video udsendt af kongehuset var meldingen også klar.
– Jeg har døjet med nogle rygproblemer i den seneste tid, som gør, at jeg ikke kan løbe, som jeg gerne ville, forklarede videoen.
Kort efter Royal Run stod det også klar, at kronprinsen måtte under kniven for at blive opereret for en diskusprolaps – og den 3. september blev Danmarks kommende konge udskrevet fra Rigshospitalet. Her godt fire måneder efter operationen har kronprinsen offentliggjort, at Royal Run vender tilbage senere i år. Og det efterlader et stort spørgsmål.
Må kronprinsen overhovedet løbe?
Efter en operation er spørgsmålene som altid mange. Og diskusprolapser kan være en drilsk størrelse, hvor intet forløb er totalt identisk. På Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital er ledende terapeut Malene Gregoire vant til at følge patienter, der er blevet opereret for en diskusprolaps – og hun oplyser, at der en lang række ting, som nyopererede bør være opmærksom på umiddelbart efter en operation
– Det allervigtigste er, at man lytter til kroppen. Der er ting, der har betydning for en, såsom hvor god form man er I. Så det har en hel klar betydning, men også hvilken alder man har og hvor stor en operation, som man har været igennem. Der er flere faktorer, der gør, at det er individuelt, men man skal holde sig aktiv, siger Malene Gregoire til Kendte.dk.
Men når den umiddelbare ømhed efter en operation har lagt sig, så er der intet til hindring for, at man kan vende tilbage til sit gamle liv som en aktiv atlet.
– Anbefalingerne er, at man kommer igang med et aktivt liv, hvor der blot er det forbehold for, at man skal passe på sig selv, forklarer hun.
Men hvor mange nok ville stoppe op og tænke, hvorvidt det overhovedet var muligt at løbe ti kilometer under et år efter, at man er blevet opereret i og omkring ryggen – ja, så har Malene Gregoire gode nyheder for en mand som kronprinsen. Særligt det at være i god fysisk for inden en operation kan være en fordel.
– Det er absolut anbefalet, at man kommer igang med et aktivt liv. Så man kan sagtens løbe ti kilometer, når man er kommet operationen på afstand. Man skal bare huske at være opmærksom på sin krop og de signaler, som den sender til en, siger Malene Gregoire.
Hos Aalborg Universitetshospital får nyopererede en lang række øvelser og instruktioner i, hvordan man kan komme tilbage til sit normale liv efter en operation.