Royal ekspert: Joachim har behov for at forklare

"Et veritabelt nederlag". Sådan betegner historiker Sebastian Olden-Jørgensen situationen for prins Joachim, der ikke formåede at gøre driften af Schackenborg rentabel.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det vakte en del murren i krogene, da prins Joachim i 2014 solgte det Schackenborg, som han som niårig havde fået stillet i udsigt.

Efter at have stået i spidsen for godset gennem flere årtier, smed prinsen håndklædet i ringen og erkendte, at det ikke var inden for landbruget, han havde sin metier.

Det har prinsen senest fortalt i et radio-interview med den tidligere tv-vært Hans Georg “Gorm” Møller. Det skriver BT.

Har krav på en forklaring

– Jeg tror, at det har plaget ham. Han har følt, at offentligheden har krav på en forklaring, og det giver han så nu, udtaler Sebastian Olden-Jørgensen til avisen.

Han er forsker i hofhistorie og betragtes som en af landets fremmeste eksperter udi kongehuset.

Prins Joachims åbenhjertige udmelding faldt, da han besøgte foreningen ‘Synnejysk Ambassade’ i København.

Forsøger ikke at vaske hænder

– Det var en velovervejet beslutning. Efter i mange år at have forsøgt at få enderne til at mødes og sande, at løsningerne ikke virkede, og samtidig være mentalt stødt på grund, måtte jeg sande, at det lykkedes mig ikke, fortalte prinsen i interviewet.

Han understreger, at han ikke forsøger at vaske hænder og sige, at det var ugunstige tider.

– Der var en gældsbyrde, der voksede hurtigere, end selv et godt landbrugsår kunne dække. Det var et personligt nederlag, ja, understreger prins Joachim.

Solgt for 100 mio. kr.

Prins Joachim fik slottet i julegave i 1978, da han var ni år gammel af lensgreve Hans Schack og hustru grevinde Karin, som aldrig selv havde fået børn.

Prins Joachim flyttede ind på slottet i 1993 – og siden rykkede også hans hustru Alexandra ind i Møgeltønder-residensen.

For godt et par år siden solgte han Schackenborg Slot for 100 millioner kroner og fik dermed en stor fortjeneste.

Erkender sit nederlag

Selvom prins Joachim erkender sit nederlag, fremhæver han også, at det ikke er noget, der holder ham vågen om natten.

Og det er helt i tråd med tiden, at man ser fremad og kommer videre.

– Jeg kan ikke umiddelbart komme på andre eksempler, hvor den royale familie har erkendt et nederlag. De plejer at tale om deres sejre og fortælle, om det de vil. Her tager prins Joachim ansvar, og prøver ikke at tørre det af på andet eller andre, fortæller Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Powered by Labrador CMS