Rørende: Her støtter Mary hjerneskadede børn
Igen viser kronprinsessen sig fra sin empatiske side.
Onsdag den 16. januar skal kronprinsesse Mary indvie Trygfondens børnefamiliehus ved Hammel Neurocenter.
Kronprinsessen er protektor for Hjerneskadeforeningen – og det er netop de skader, man behandler i Hammel.
Trygfonden har giver 25,5 millioner til bygning af huset, der ligger som en stor villa op ad det ‘gamle’ hospital.
At kronprinsen har sagt ja til at indvie huset glæder både de indlagte og ansatte.
– Det viser hendes engagement og anerkendelse, siger Bente Dam, der er afdelingssygeplejerske på Hammel Neurocenter, hvor man modtager patienter fra hele det vestlige Danmark.
Store beløb
På Hammel Neurocenter genoptrænes personer, der af en eller anden grund har pådraget sig en hjerneskade. Det kan blandt andet være efter trafikulykker eller skader efter meningitis.
Udover det store beløb fra Trygfonden, har familiehuset også fået donationer fra blandt andre Lions Club til indkøb af møbler og Nine United-Fond, der har doneret 100.000 kroner til havemøbler. Endda en skulptur fra en mor til en tidligere indlagt har fundet vej til det nye familiehus.
Familiehuset skal været et åndehul og en en slags hjemlig base for forældre og søskende til børn, der er indlagt til genoptræning – hvilket kan være fra tre uger til flere måneder.
Første spadestik i januar
Byggeriet gik i gang i januar – 11 måneder efter stod huset færdigt.
– Tidsplanen blev overholdt, siger Lærke Klitgaard, sekretariatsleder på Hammel Neurocenter, der også kan fortælle, at de første fire familier allerede er flyttet ind i huset, der har plads til i alt otte.
I huset er der køkkener, vaskemaskiner, opholdsrum og legerum, hvor familierne kan mødes og støtte hinanden. I centrum af huset er der anlagt en skærmet gårdhave, og udendørs er der legeplads og stillerum. – alt for at gøre tilværelsen så hverdagsagtig som muligt. At komme lidt væk fra hospitalsverdenen gør hele situationen mere udholdelig.
– Én fortalte, hvor glad hun var for at kunne vaske tøj, giver Lærke Klitgaard som eksempel.
Skærmer patienter og pårørende
Kendte.dk ville gerne have snakket med nogle af beboerne, men de bliver behørigt skærmet af hospitalets personale. Og det er der en rigtig god grund til; De indlagte er nemlig personer med pludseligt opnåede hjerneskader. Det betyder, at både patienter og familien er sårbar periode og en omvæltningsfase. Af den grund inviterer man ikke udefrakommende indenfor.
Prinsessen er alligevel – og forståeligt – en enkelt undtagelse, der bekræfter reglen. Dog er både patienter og pårørende behørigt instrueret på forhånd, for på den måde at gøre dagen så lempelig som mulig og uden at gribe alt for forstyrrende ind i behandlingen.
Frivillige søges
Hammel Neurocenter er i gang med at rekruttere frivillige til det 600 kvadratmeter store hus. Uden dem er det nemlig rigtigt svært. Når et barn bliver så sygt, som det er tilfældet for hospitalets patienter, bliver der automatisk fokuseret meget på det skadede barn og dets behandling. Derfor kan søskende nogle gange – helt ubevidst – blive skubbet en smule i baggrunden.
– De bliver skyggebørn, så vi har brug for frivillige engagerede, siger Lærke Klitgaard.
Gode erfaringer
Ved Aarhus Universitetshospital findes et lignende hus.
– Erfaringerne fra Trygfondens Familiehus ved Aarhus Universitetshospital fortæller os, hvor vigtigt det er, at forældre, søskende og patienterne selv, kan være sammen i omgivelser, der hverken ligner eller lugter af hospital. Vi er derfor glade for, at Trygfonden har gjort huset muligt, siger siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
Du kan læse mere om Trygfondens Familiehus HER.