Roben & Knud afslører hemmeligheden bag successen: Sådan forbliver man kult 20 år senere

Deres sange handler om uranhjorte og kongepingviner, og du kan stadig møde dem live.

Roben & Knud har spillet store som små koncerter. Her foran Rødovre Politistation. Betjenten til venstre havde vundet en koncert med gruppen. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Husker du Roben & Knud? Deres sange blev måske ikke spillet uden ophør i radioen eller på TV i de år af deres karriere, hvor de nød størst succes, men undertegnede husker dårligt en gymnasiefest, hvor Roben & Knud ikke blev spillet på et eller andet tidspunkt.

De er kendt for sange som Tine Pingvin, Uranhjort og Darwins Sang (det farligste dyr), og når man hører sangene, kan man nærmest få den idé, at ham, der synger, ikke kan synge og at de, der spiller, ikke kan spille. Det er tættere på sandheden end som så.

Gruppen, for der er faktisk ikke tale om en duo, spillede deres første officielle koncert i 1997, og siden har de, med forsangerens egne ord, øvet sig på den musik, de har spillet de sidste mere end 20 år, én gang.

– Det var her for nyligt, fordi vi ikke havde spillet sammen i et halvt år, siger Rasmus Normann Nielsen, som forsanger Roben hedder i virkeligheden.

Hvem er Roben & Knud?

Vi taler med Rasmus en fredag, hvor han har fundet tid mellem møder og andre af dagligdagens opgaver. Det er dog ikke møder med pladeselskab eller koncertarrangører, der optager Rasmus i hverdage.

Rasmus arbejder for Fødevarestyrelsen, omend han er uddannet historiker fra RUC, og så har han i øvrigt været forbi biologistudiet en periode. Han mener selv, at det kan være der, de mange dyretemaer til gruppens mest kendte sange opstod.

Sangene skriver Rasmus, og Roben & Knud blev dannet, da han og barndomsvennen Anders (også kendt som Knud,) sad og skrev sange sammen.

– Der var ingen af os, der kunne spille, men vi gjorde et ihærdigt forsøg, siger Rasmus i dag.

Anders og Rasmus har en anden ven, der hedder Morten, og han kan spille musik, og som det eneste medlem af gruppen lever han af at lave musik i dag. I 1997 havde Morten et spillejob på Rust på Nørrebro i København, og forinden hørte han Rasmus og Anders (altså Roben & Knud) spille nogle af deres sange.

– Han sagde, “det skal vi fandeme begynde at optræde med,” så vi lavede et band der skulle varme op for hans eget band. Det var starten på Roben & Knud, og det var virkelig en besynderlig oplevelse, for jeg og Anders kunne nærmest ikke spille, siger Rasmus.

Spiller Roben & Knud stadig koncerter?

Efter det første spillejob fulgte der flere koncerter, flere pladeudgivelser og en generel interesse fra befolkningens side. Særligt om sommeren, med diverse jobs på festivaler, havde bandet noget meget at lave.

– De første år spillede vi på mange festivaler, efter 2004 eller 2005 spillede vi bare på et par stykker om året, siger Rasmus.

Det var deromkring, at han blev færdiguddannet. I årene, der var gået siden 1997, kunne gruppens medlemmer, med hans ord, godt leve af at spille med i bandet, men de skruede ned for aktivitetsniveauet.

– Jeg ville prøve at finde mig et rigtigt job, nu vi havde levet af det i nogle år, siger han.

De næste 10 års tid kunne man stadig opleve Roben & Knud live, men det var ikke meget, man hørte fra gruppen. Det har ændret sig nu, hvor de igen spiller sammen rundt i landet. De har for nyligt spillet udsolgte koncerter i Amager Bio, i Pumpehuset og på Gimle, og hen over efteråret følger flere koncerter. Der er stadig bud efter dem.

– Vi kan ikke leve af det nu. Så skal man spille meget hyppigere, men af en eller anden grund har vi momentum nu, siger Rasmus.

Det vigtigte er koncerterne

Rasmus fortæller, at han er helt med på, at man i den danske musikbranche kan have haft svært ved at forholde sig til, hvad Roben & Knud er for en størrelse. Der er eksempelvis ikke skrevet mange anmeldelser af gruppens koncerter eller plader, der er let tilgængelige på det store internet.

Det har dog ikke forhindret gruppen i at spille koncerter landet over år for år. Det har heller ikke forhindret dem i at spille på både Skanderborg Festival og Roskilde Festival, eller forhindret dem i at udgive plader hos EMI og Playground Music.

– Jeg kan fint forestille mig, at de etablerede synes, at det er noget rigtig møg, det vi laver. Men jeg synes, det er fint, at der er nogen som os, der skiller sig  ud ved at synge om de ting, de andre ikke synger om, siger Rasmus.

Han fortæller, at gruppens mål altid har været at spille koncerter og give folk en god oplevelser ved koncerterne.

– Når folk ser os live, tror jeg, at de kan se, hvor godt det fungerer, siger Rasmus.

Roben & Knuds sange

Det, Roben & Knud synger om, er ofte dyr. Det kan være uranhjorten Martin, der bliver mindre og mindre, eller det kan være pingvinen Ambrosious, der er forelsket i pingvinen Tine. Det kan også være det farligste dyr i verden, der i øvrigt er en vandrende pind, der kan sætte ild til alt, særligt hvis dens hoved er lavet af svovl.

Har man aldrig hørt Roben & Knuds sange, virker ovenstående måske som det rene vrøvl. Det er Rasmus helt med på. Sådan skal det være, og sådan er deres koncerter også.

– Jeg kan godt forstå, at Tim Christensen øver sig, men indenfor vores humoristiske univers er det fedt, at der er plads til, at vi kan improvisere. Nogle gange, når vi spiller live, går det godt, og andre gange går det ikke så godt. Ind imellem er alt kaos, og vi har aldrig overholdt en sætliste, siger Rasmus.

Han fortæller, at musikken stadig har et liv hos streamingtjenester.

– Det er musik, storebror spiller for lillebror. Det er noget, der er sjovt at introducere andre for. Det er måske derfor, at det stadigvæk lever siger Rasmus.

Havde du spurgt ham i 1997, om han i 2018 skulle gøre klar til at spille koncerter landet over, havde han afvist tanken. Men han sidder her i dag, som forsanger i Roben & Knud, så spiller de også om 20 år?

– For 20 år siden troede jeg ikke, jeg skulle stå at synge om fuglepikke og det der er endnu dummere, når jeg var i 40’erne. Men det gør jeg. Tanken om at stå og synge de sange som tresårig, virker også absurd, siger Rasmus.

Powered by Labrador CMS